У оквиру каравана „Окрузима Србије“, потпредседница Владе и министар државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички, са својим сарадницима, посетила је и Рашки округ. Домаћин радног састанка министарке са начелником Рашког управног округа Матејом Мијатовићем и градоначелницима Краљева и Новог Пазара и председницима општина Врњачка Бања, Рашка и Тутин, била је општина Врњачка Бања.

Поред градоначелника Краљева Томислава Илића, из града Краљева, састанку су присуствовали и заменик градоначелника Милун Јовановић и помоћник градоначелника Новица Гаговић.

На састанку је било речи о законодавним активностима Министарства у наредном (средњорочном) периоду, о процесима стратешког планирања и програмског буџетирања у оквиру локалних самоуправа, као и о капацитетима и искуствима којима локалне самоуправе располажу за спровођење пројеката који се финансирају из међународне развојне помоћи, као и о плановима и пројектима локалних самоуправа – на који начин Министарство у законодавном процесу може помоћи да се послови у јединицама локалне самоуправе лакше и ефикасније обављају.

О састанцима са представницима округа потпредседница Владе и министар државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички је рекла:

Циљ је да се упознам са руководствима локалних самоуправа градова и општина и да чујем из прве руке о свему што их тишти, о начину на који Министарство може да им помогне у успостављању тесне сарадње. Такође, представљамо наше тренутне пројекте – неколико законских предлога (у нацрту су и ићи ће у јавну расправу) – Закон о запошљавању у аутономним покрајинама и локалним самоуправама, Закон о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи и Закона о комуналној полицији, Закона о инспекцијском надзору. Очекујем да чујем шта и како можемо боље да радимо.

Министарка Кори Удовички је најавила појачани надзор и инспекцијску проверу у локалним самоуправама. Према њеним речима, финансијске тешкоће су велики проблем општина, јер, када се једном нагомилају, тепко се решавају. Министарство за државну управу и локалну самоуправу ће се заложити за решавање тог проблема, али је потребна и сарадња са другим министарствима, рекла је министарка, будући да свака инвестиција која треба да се реализује у општини, захтева издавање дозволе и сарадњу различитих ресора.

Домаћини су оценили да је посета министра добра пракса и да је потребно да се на такав начин прилази решавању круцијалних проблема градова и општина који су, како истичу, носиоци државе.

Начелник РУО Матеја Мијатовић сматра да је ово начин да локалне самоуправе изнесу проблеме које имају, представе пројекте које су урадиле и да се чује шта још треба са се уради како би пројекти наишли на подршку, најпре финансијску, из буџета. Ово ће допринети да пројекти који су готови и који вреде могу да буду подржани буџетским средствима, сматра Мијатовић.


Print Friendly, PDF & Email