Данас су у Ушћу код Краљева споменик седморици бораца из овога краја, који су погинули у ратовима од 1992. до 1999. године, открили министар одбране Драган Шутановац и градоначелник Краљева Љубиша Симовић.
У име Министарства одбране и Војске Србије венац су на спомен-обележје положили Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, градоначелник Краљева Љубиша Симовић са руководством града Краљева у чијој су делегацији били Председник Скупштине града Миломир Шљивић, његов заменик Сретен Јовановић и заменик градоначелника Вукман Ракочевић, породице погинулих и чланови више удружења учесника ратова од 1991. до 1999. године.
После одавања почасти погинулима, Шутановац је рекао новинарима да овај споменик треба да упути поруку политичарима у Србији да одлуке које доносе у будућности треба да буду усмерене ка миру и животу.
– Србија жели да изграђује добар суживот са комшијама, али тако није било увек и овакви споменици треба да нас опомену да политика која је довела до жртава не треба никада више да се понови – истакао је Шутрановац.
Споменик је израђен по замисли академског сликара Слободана Маринковића и на њему су укласана имена погинулих бораца.
У наставку посете министар Шутановац , генерал Милетић и градоначелник Краљева Љубиша Симовић обишли су реновирану гарнизонску амбуланту која је била тешко оштећана у земљотресу, која збрињава 9.300 војних осигураника и за чију је санацију и набавку нове опреме утрошено 300 милиона динара.
Министар одбране је навео да су за њену санацију средства издвојена из војног буџета. "Амбуланта није изграђена из неких посебних средстава, већ управо из нашег бужета који покушавамо да рестуктурирамо доприносећи што више квалитету, а да исечемо неважне трошкове како новац не би 'бежао' из буџета", рекао је Шутановац.
На крају посете Краљеву Министар одбране и градоначелник Краљева обишли су  краљевчанку Ирену Пауновић којој је неопходна трансплатација плућа и за чију је операцију неопходно 120.000 евра за лечење и операцију у Аустрији
Министар Шутановац овом посетом је, како каже, желео да мотивише и друге који могу да помогну. „Сигуран сам да су они који имају новца хумани људи, само треба да добију праву информацију", рекао је Шутановац у разговору с Иреном Пауновић у њеној породичној кући у насељу Адрани. Због тешког обољења, Ирени Пауновић је у осмој години одстрањено лево плућно крило, а сада убрзано отказује и десно и неопходна јој је трансплантација на клиници у Бечу. „Надам се да ћу издржати до септембра, то је крајњи рок", рекла је Ирена.
Градоначелник Краљева Љубиша Симовић рекао је да ће се и град укључити у прикупљање средстава за Иренину операцију.
 
 
 
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email