Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Бранко Ружић, посетио је град Краљево поводом почетка нове школске године. Том приликом, заједно са градоначелником Краљева др Предрагом Терзићем и руководиоцем Школске управе у Краљеву Бојаном Маринковић, пожелео је срећан и успешан почетак школовања првацима Основне школе „Чибуковачки партизани“.
Министар Ружић изразио је радост што су школска звона огласила почетак нове школске године у 1.829 основних и средњих школа широм наше земље и што је имао прилику да поздрави краљевачке првачиће на овај, за њих, важан и свечан дан. Он је ђацима пожелео пуно среће у усвајању нових знања и вештина и да у школским клупама стекну и пријатељства за цео живот.
„Поред наших престоничких школа, мој тим и ја, током читаве године, обилазимо све школе широм Србије и могу да приметим да су деца насмејана, а наставници пуни ентузијазма и позитивне треме“, изјавио је министар, истакавши да се у школама поново примењује непосредни модел наставе који је најбољи за децу јер подразумева директну интеракцију између ученика и наставника.
„Деци је потребна подршка и правилан пренос знања како би постали одговорни људи сутра. На томе понајвише хвала свим запосленима у просвети. На нама, родитељима, је задатак да их васпитавамо да поштују учитеље, наставнике, школу, да изграђују своје радне навике, а та синергија родитеља, наставника и детета је кључна“, поручио је први потпредседник Владе.

Градоначелник Краљева поздравио је 76 малишана који су данас закорачили у ново животно раздобље – ђачко доба.
„Данас завршавате један период живота који је био обележен игром, песмом и безбрижношћу. Сада ћете морати да, поред игре, научите и шта су обавезе. Будите вредни и посвећени ђаци. Сигуран сам да ће међу вама бити инжењера и лекара, али желим да међу вама буде и добрих мајстора и медицинских радника, и да сви заједно доприносимо развоју нашег друштва. Желим да сви постанете не само добри ђаци, него и добри људи“, поручио је први човек Краљева.
Веома успешну сарадњу Владе односно Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Града Краљева, заједно са Школском управом Краљево, градоначелник Терзић истакао је подсетивши на пружену подршку у адаптацији и изградњи нових школа на територији Града.
Према његовим речима, управо данас ученици ОШ „Свети Сава“ ушли су у потпуно нову зграду школе у чију изградњу је Влада Републике Србије, посредством Канцеларије за управљање јавним улагањима, уложила чак 450.000.000 динара. Министарство просвете је издвојило средства у износу од 60.000.000 динара за адаптацију зграде Машинско-техничке школе „14. октобар“. Средствима Министарства рударства и енергетике извршена је реконструкција зграде Електро-саобраћајне техничке школе „Никола Тесла“, а Министарство просвете је издвојило чак 53.000.000 динара како би била изграђена нова фискултурна сала у Дому ученика средњих школа Краљево.
Како је навео градоначелник, Град је обезбедио средства за пројектно-техничку документацију за изградњу неколико фискултурних сала на територији града – у Витановцу, на Берановцу, а ових дана почиње и изградња нове фискултурне сале у ОШ „Димитрије Туцовић“.
Приликом посете нашем граду, министар просвете, науке и технолошког развоја и градоначелник Краљева обишли су и ђаке и наставнике Шумарске школе, где су свечано отворили реконструисану, модерно опремљену, фискултурну салу.

„Данас сам са задовољством отворио фискултурну салу која је опремљена средствима Министарства просвете и то са 32.000.000 динара. Урађена је и термоизолација комплетне школе, нове електро инсталације и тротоари око школе. Прошле године пројектом „Модернизација школа“, ова школа добила је у вредности од 11.000.000 динара школски намештај за све учионице, кабинет информатике и комплетно нове спортске реквизите, као и 9.000.000 за комплетно кречење унутрашњости школе и нову расвету.  Као што видите, ученици данас улазе у малтене нову школу, или да кажем освежену школу да стварају нове успехе“, навео је министар пожелевши ученицима пуно професионалних успеха.
Како је истакао, обавеза Владе Србије је да улаже у све нивое образовања – предшколско, основно, средње и високо, како у инфраструктуру тако и едукацију и усавршавање.

Print Friendly, PDF & Email