Поводом завршетка ОРА „Краљево 2014“, а на Међународни дан младих, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин посетио је Краљево, како би акцијашима уручио учесничке књижице и обишао једно oд радилишта.

Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић изразио је задовољство због ове посете.

„Ми у Краљеву смо одлучили да се сами ухватимо у коштац са проблемима који су нас задесили. Веома ми је драго што је и Влада Републике Србије то препознала, будући да нас је посетило неколико званичника. То је доказ да смо оно што смо радили – радили на прави, одговоран начин“, ракао је председник Скупштине Сретен Јовановић, и захвало свим учесницима ОРА, као и медијима, захваљујући којима је резултат радне акције у Краљеву видљив свима.

„Видимо се на „ОРА Краљево 2015““, поручио је председник краљевачке Скупштине.       

Командант акције и чланови Штаба известили су министра о резултатима рада. Од 20 могућих локација, због обимности послова, акцијаши су радили на 12, углавном на чишћењу речних корита. За око 2.100 радних сати изнели су из река више од 100 џакова неорганског отпада и више од 100 кубних метара дрвета, грања, пањева и сличног отпада.

Министар Александар Вулин, истакавши да су акцијаши свом граду оставили више од 2.000 сати добровољног рада, не тражећи надокнаду, не питајући да ли ће неко платити, поручио је:

„То би ми старији требало да научимо. Млади у Краљеву имају и енергију и ентузијазам, али и мудрост и памћење, својствене старијима. Ми старији смо заборавили да се овако ради, подсетили су нас да је могуће једноставно волети свој град, своју земљу, и не питати колико то кошта.

Како је најавио, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, заједно са Министарством омладине и спорта, ускоро ће изаћи са нацртом Закона о волонтирању.

„Закон о волонтирању ће предвидети управо овакве случајеве, као што је радна акција, да бисмо дали прилику нашој деци да добровољним радом помогну својој заједници, али и себи, и да добију захвалност од своје земље", истакао је министар, додајући да су нас овогодишње поплаве научиле да без добровољног рада не можемо да опстанемо. „Ова деца су нас подсетила да из социјализма не треба некритички избацивати све, јер из система у којем је рад био на цени, треба узети управо то. Ова деца су показала да се рад цени, и да је у њиховој генерацији рад изнад свега“, навео је Вулин.

            Како је напоменуо, у Србији је незапослено 51 одсто младих, који представљају најактивнији и најздравији део друштва.

„Морамо учинити све да се та поразна статистика промени. Зато ћемо изаћи са пројектима Прва шанса и са микрокредитима за самозапошљавање и за плаћање стажирања младих људи. Морамо запослити младе људе, јер ће Србија, у оној мери у којој буде запошљавала младе људе, моћи да размишља о пензијама, будућности и развоју своје земље“, поручио је Вулин.

Министар је захвалио руководству града што је покренуло акцију и младим људима који су показали да је могуће мењати свет око себе.

„Држава то неће заборавити. Не сме ова акција да буде инцидент. Ово мора да буде правило“, поручио је министар.            

Након уручења учесничких књижица учесницима радне акције, која је, под слоганом ОРА… НИЈЕ ФОРА, окупила 50 акцијаша из Краљева, Марибора, Охрида, Беле Цркве и Руме, министар Вулин је обишао уређено корито реке Рибнице.

Print Friendly, PDF & Email