У оквиру обиласка управних округа Србије и националних савета у њиховим седиштима, с циљем да се у међусобној размени информација омогући локалним самоуправама пуна примена закона из заједничке надлежности, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић са својим тимом обишла је и Рашки управни округ односно град Краљево.

Начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, домаћин састанка, пожелео је добродошлицу министарки и њеном тиму, захваливши на прилици да директно разговарају о мањинским правима, социјалној политици и полној равноправности.

Како је подсетио, у Рашком управном округу живи око 309.000 становника, од тога 65 одсто Срба, 35 одсто Бошњака и других националних мањина, 5.234 се изјашњава као Муслимани, око 2.435 Рома, 337 Горанаца, 740 Црногораца, али и знатан број Македонаца и Хрвата, тако да представља спектар националних мањина.

„Задовољство је да смо свих ових година имали добре међунационалне односе, иако је у нашем округу национална структура врло специфична, и да смо и за време бомбардовања, санкција и рата успели да их одржавамо и унапређујемо. У том периоду је велики број расељених лица и избеглица дошао на ово подручје. У граду Kраљеву је регистровано више од 13.000, у Новом Пазару више од 5.500, у Врњачкој Бањи 3.500… Успели смо да ове људе дочекамо, социјално збринемо, уведемо у друштвени живот“, појаснио је Симовић, па додао:

„Надам се да ћемо са овим министарством спроводити све стандарде Еворпске уније везане за мањинска права, родну равноправност и права жена. Такође, надам се да ћемо у сарадњи са Европском унијом и Владом Републике Србије на нивоу Рашког округа у потпуности успоставити и испунити све стандарде.“

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић исказао је захвалност  министарки, државним секретарима и помоћницима, који су дошли у Kраљево у жељи да сагледају стање на терену и да у разговорима са представницима мањинских група дођу до одређених закључака.

„За разлику од Рашког управног округа, који је национално мешовита средина, Kраљево је град са хомогеном националном структуром, што не значи да у Kраљеву нема простора за побољшање односа између различитих друштвених група које у њему живе. Потребно је да сви заједно радимо на побољшању укупног дијалога и развијању људских и мањинских права“, истакао је Терзић.

Према његовим речима, град се труди да кроз институције решава проблеме тако да, поред Центра за социјални рад, има и нову институцију из области социјалне заштите – Центар локалних услуга, где она права која су утврђена кроз Центар за социјални рад треба да буду реализована и у пракси.

Како истиче градоначелник, град се труди да односе са мањинским групама не показује само кроз ове две институције, већ има и помоћника градоначелника задуженог за остварење људских и мањинских права и на тај начин успешно је институционализован однос са различитим друштвеним групама.

„Трудимо се да кроз обезбеђивање новца за различита социјална давања помогнемо маргинализованим групама, на првом месту ромској мањини, али и кроз издвајање средстава за удружења грађана помажемо различитим организацијама особа са инвалидитетом и члановима њихових породица“, изјавио је Терзић, па нагласио да град има јако добру сарадњу са Националном службом за запошљавање, која помаже да се упосле ти људи, јер је много боље када се неко осећа као користан члан друштва тако што привређује за себе и своју породицу него да добија помоћ. Према речима градоначелника, кроз Савет за безбедност, град има изузетну помоћ Полицијске управе.

„Трудимо се да решавамо различите врсте друштвених проблема који настају у овим групама, настојимо да смањимо родно насиље и насиље у породици“, нагласио је Терзић, па додао:

„Значајна финансијска средства улажемо и у развој спорта, Женски кошаркашки клуб Краљево је претходне године освојио Куп Србије, што је добра пракса и мислим да треба да наставимо у том правцу. Град Краљево ће наставити да развија људска и мањинска права, али нам је потребна помоћ оваквог министарства где ви, обиласком свих округа у Србији, успевате да видите стварно стање на терену и дате нам одређене препоруке како бисмо сви заједно успели да радимо на побољшању мањинских права. Очекујем да ћемо кроз данашње разговоре пронаћи нове модалитете за побољшање ових права и да ћемо имати снажног партнера у оквиру министарства које је задужено за људска мањинска права и друштвени дијалог.“

Помоћник градоначелника Новог Пазара Енсар Шкријељ је истакао да сам долазак представника Министарства довољно говори о значају које оно жели да пружи као алат локалним самоуправама у целој Републици Србији.

„Овај округ је мултиетничност која је свих ових година показала пример каква Србија у будућности треба да буде. Ми у Новом Пазару живимо за тренутак када се неће разговарати превише  о људским и мањинским правима, већ ће се то подразумевати као европски стандард. Надам се да ћемо у наредном периоду, заједно са градом Kраљевом и општинама Рашког округа, посветити велику пажњу економији, развоју, туризму и свему ономе што су принципи Европске уније“, изјавио је Шкријел.

Министарка Чомић је, до сада, са својим тимом, обишла 17 од 29 управних округа и 17 националних савета.

„Намера нам је да докажемо на терену да смо ми алат и инструмент локалним самоуправама за све оно што треба да значи примену закона на локалном нивоу. Сви извештаји Европске уније кажу да Србија има добре законе и одлично написане прописе, али се они не примењују. На локалном нивоу примењују се 85 одсто свих прописа. Да би те примене било, да би људи осетили разлику, Министарство жели да заједно договоримо како да се примењује закон тако да људи који живе у тим локалним самоуправама виде да нешто ваља, да је мање неправде, новца је мање-више исто, али су људи бољи, зато што их се поштује, уважава и што закон важи једнако за све“, истиче министарка.

Према њеним речима, Закон о планском систему обавезује све који су плаћени из буџета да воде рачуна о људима и да кроз дијалоге комуницирају и решавају проблеме у свим сегментима друштва. У локалним самоуправама то су савети за међунационалне односе, савети за безбедност, локални омбудсмани, локално цивилно друштво, председници локалне самоуправе, републички органи са седиштем у локалним самоуправама који треба заједно да решавају проблеме који се тичу дискриминације, социјалне политике, права жена и мушкараца односно родне равноправности и свега онога за шта је надлежно Министарство. Она је истакла да су се уверили у огроман потенцијал и вољу изабраних, именованих и постављених лица да остваре резултат владавине права и примене права на локалном нивоу. Такође, најавила је поновни обилазак свих округа на јесен како би се видело колико су људи задовољни идејама које Министарство носи.

„Ви треба да кажете ваља ли Министарство, а не Министарство да каже ваља ли оно што се ради у Рашком округу или било где у Србији. Надам се да ћемо радити плодоносно и да ћемо направити нове договоре за будућност“, истакла је министарка Чомић.

  • Посета министарке Гордане Чомић Рашком округу

Састанку су, поред представника Министарства, са министарком на челу,  присуствовали и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, градоначелник Краљева др Предраг Терзић, као и представници осталих локалних самоуправа Рашког управног округа – Новог Пазара, Врњачке Бање, Рашке, Тутина, представници полиције, локалних центара за социјални рад, регионалних центара националне службе за запошљавање, представници националних мањина и цивилних друштава.

Print Friendly, PDF & Email