Хумани гест младог Краљевчанина Владана Мијатовића био је повод одржавања конференције за новинаре, коју је сазвао председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, сматрајући да такви гестови не смеју да прођу незапажено. О Владану и хуманитарној помоћи коју је донирао говорили су, осим председника Скупштине, и Владанов отац Радослав Мијатовић и представник Црвеног крста Краљево Рајко Крејов.

Владан је цео приход, око 3.400 долара, од првог солистичког концерта одржаног 7. октобра, на Краљевдан, у Карнеги Холу у Њујорку, на коме је промовисао свој нови албум, дао у добротворне сврхе – по 1.500 долара за народне кухиње Црвеног крста Краљево и Црвеног крста Крагујевац и манастиру Света Петка у Стублу – 400 долара.

Владан Мијатовић, први Краљевчанин који је наступио у Карнеги Холу, магистрирао је у Минхену, а већ три године живи у Њујорку. Његов менаџер Данијела Хаџи-Челиковић, иначе из Крагујевца, организовала је овај концерт. То није ни први, али ни последњи хуманитарни концерт који ће овај млади уметник одржати.

Према речима оца Радослава, Владан има у плану хуманитарне концерте широм Америке за помоћ Србији. За куповину клавира у београдском „Коларцу“ већ је одржао концерте у Њујорку и Вашингтону.  

Председник Скупштине је нарочито истакао један Владанов поступак, као и изјаву дату тим поводом – „Посебно сам поносан што сам дошао на идеју да будем први човек који је ставио опанке испод клавира и народну шајкачу на клавир као симбол српства. То се свима веома допало, јер је то ипак наша традиција“.

            Захваљујући овој донацији, према речима представника Црвеног крста Краљево, оброци у Народној кухињи Краљево за око 600 корисника, биће обогаћени свежим месом, што је веома значајно и за кориснике кухиње, али и за домаће произвођаче од којих се роба набавља. Народна кухиња у Крагујевцу има око 700 корисника.
 
 

Print Friendly, PDF & Email