„Ако постоји градација од 1 до 10, краљевачки ђаци су на 15“ – казао је мр Хаџи Слободан Бата Симић, председник Савеза проналазача Србије, институције која је у нашем граду организовала јубиларну, 35. манифестацију „Такмичарски дани младих предузетника и иноватора“, уз подршку Владе Републике Србије и председника Александра Вучића, у сарадњи са Градом и Школском управом Краљево.

У амфитеатру Основне школе „Четврти краљевачки батаљон“, 170 деце односно 30 екипа из 29 школа – ученици осмог разреда и средњошколци млађи од 17 година, представили су своје идеје о будућности предузетништва, док су такмичење обогатили наступи ученика Музичке школе.

Краљевачки ђаци су идеје представили у областима IT секторa, привредe, пољопривредe, здравствa. Радећи у тиму од четири-пет ученика, уз помоћ ментора, трудили су се, како сами кажу, да смисле и представе нешто чега у нашем граду нема, а што би било корисно и онима који се тиме баве и граду. Неке од идеја су биле прављење апликације за онлајн поручивање органске хране, али и оснивање маркетиншке агенције чији је основни циљ промовисање туризма града Краљева и побољшање економског стања града, будући да, како млади виде свој град – Краљево има потенцијала за развој свих грана туризма.

Како истичу ови млади креативни људи, учешће у „Такмичарским данима младих предузетника и иноватора“ није само ствар такмичења, већ и стицања искуства, јер се ипак оваквим стварима основци и млађи средњошколци баш и не баве, то долази у старијим узрастима. Сагласни су да ће им ово искуство значити у даљем развоју и будућности у предузетништву, ако се за то одлуче.

Како је истакла руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић, ученицима је неопходно пружити што квалитетније образовање, на чему Град Краљево континуирано ради.

„Један од основних циљева савременог образовног система јесте да ученици стечена знања примене у пракси и да спремно одговоре изазовима савременог друштва. Зато је веома битно да усвоје вештине доброг предузетништва, које ће им служити у личном напредовању, у напредовању нашег града, друштва и државе у целини“, рекла је руководилац Школске управе истичући:

„Предузетништво је кључна компетенција ученика и треба да се развија до краја обавезног образовања и да буде основа за даље учење. Предузетништво даје могућност да ученици своје идеје претворе у акцију и да, кроз креативност, иновативност, преузимање ризика, буду спремни у планирању и управљању пројектима.“

Председник институције која стоји иза организовања манифестације – Савеза проналазача Србије, мр Хаџи Слободан Бата Симић је истакао да је, пре  три-четири године, председник Републике усвојио причу како млади себе виде у будућности до 17 година, што је, заправо, дуално васпитање, које је данас веома актуелно у школама.

„Захваљујући подршци председника Републике Србије и Владе односно премијерке Републике Србије, у Краљеву организујемо 35. такмичење, са више од 5.500 младих учесника укупно. Поента овог дружења је како деца виде себе када заврше школовање, не током школовања, које су то њихове идеје, на који начин ће то пласирати у будућности ка категорији школство и шта ће се десити ако из било којих разлога не буду могли или желели, или немају капацитет, да иду на факултет… Биће добри средњошколци са изузетно добрим бизнис плановима“, рекао је Симић нагласивши да, уз све богатство ума овога света, без маште, човек као да ништа није урадио.

Едукујући младе како да направе предузетничку причу, бизнис план, добију подстицајна средства како би реализовали пословне замисли, правилно их усмеравати и помоћи им да остваре и себе и идеје – задатак је старијих. Председник Савеза проналазача Србије је захвалио Граду Краљеву односно градоначелнику – Повељом „Михајло Пупин“, као и свима који су омогућили и помогли организацију такмичења и радионице која је претходила, као и медијима, јер су сви део приче за будућност.

„Није битно ко смо ми данас, битно је шта смо понудили Србији“, поручио је Симић.

Print Friendly, PDF & Email