Привредно друштво за дистрибуцију електричне енергије Електросрбија Краљево од данас поседује најсавременију троделну мобилну трафостаницу, која може да преузме напајање на три напонска нивоа свуда где је то због хаварије, реконструкције или других радова неопходно.
Произвођач овог електроенергетског објекта је компанија "Сименс" и данас је обављена званична промопредаја и презентовање јавности технологије за коју је речено да је јединствена на Балкану.
Мобилна ТС ће најпре бити ангажована у "Електродистрибуцији" Краљево где ће два постројења преузети напајање од трафостанице "Рибница" од 35 киловолти, која због оштећења у земљотресу мора да буде срушена.
И треће постројење напонског нивоа 10 киловолти биће употребљено у Краљеву током замене четири мање, такође у земљотресу оштећене, трафостанице, а затим ће бити ангажовано где год буде било потребно.
Директор ПД "Електросрбија" Слободан Михајловић каже да су овим створени услови за рушење старе ТС "Рибница" и изградњу нове напона 110 киловолти, зашта је конкурисано за кредит Светске банке.
"Најкасније за две године имаћемо нову трафостаницу. Ова стара снабдевала је део центра града, насеља Рибницу и Коваче, односно и до 10.000 потрошача. Без мобилне трафостанице, сви они би током изградње имали несигурно напајање", рекао је Михајловић.
Он каже да је вредност мобилне трафостанице 800.000 евра и да је средства обезбедила "Електросрбија".
Директор "Сименса" у Србији Душан Мушкатировић је рекао да се ова мобилна јединица састоји од три постројења и да је по томе јединствена.
"Подручје које покрива "Електросрбија" је комплексно, јер је велико, простире се од Срема до Копаоника, са различитом је густином насељености. Зато смо направили флексибилну трафостаницу са три напонска нивоа", рекао је Мушкатировић.
Према његовим речима, трафостаница, цела или по деловима, може да се монтира за петнаестак минута, сва технологија је у контејнерима, тако да мобилност зависи само од дужине вожње до неког места.
Директор "Електродистрибуције" Краљево Љубинко Пешовић каже да је овим отклоњена опасност да због обрушавања постојеће ТС "Рибница" најгушће насељен део Краљева остане без електричне енергије.
Градоначелник Краљева Љубиша Симовић је изразио задвољство што се отварају врата за изградњу нове трафостанице у Рибници, насељу у коме се ове године реализује највише великих инвестиција у Краљеву и чије су потребе за поузданим напајањем све веће.
Привредно друштво "Електросрбија" са седиштем у Краљеву електричном енергијом снабдева око 890.000 потрошача на подручју 12 округа западне и централне Србије.
 
 

Print Friendly, PDF & Email