У склопу манифестације „Дани јоргована“, која се традиционално одржава у нашем граду већ 22 године, у недељу, 19. априла, испред нове хале спортова, садњом јоргована, започета је акција „Мој јоргован за мој град“, која ће трајати током целе године. Ова акција организована је на имендан града Краљева, који се обележава на дан када је краљ Милан Први Обреновић – 19. априла 1882. године, својеручно исписао решење, услишивши молбу представништва општине Карановац да им место, зато што му је име турско, назове Краљево.

Овогодишња манифестација „Дани јоргована“ оживљава сећање на 765 година савезничких веза Срба и Француза и брака француске принцезе Јелене Анжујске и српског краља Уроша Првог. Манифестација негује културу сећања на традицију пријатељских и савезничких веза Србије и Француске дужу од седам векова, на српског краља Урош I, који је својој Јелени засадио долину јоргована у знак љубави и поштовања.

Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, у име Одбора за обележавање „Дана јоргована“, поздравио је све учеснике акције. Он је истакао да је, осим жеље да улепшамо свој град садњом јоргована, намера и да се, организовањем акције, очува традиција и историја. Како је најавио потпредседник Одбора, на месту на коме су засађени ови јорговани планирана је изградња Парка јоргована.

Јорговане су, на том месту, засадили председник Удружења „Света Јелена Анжујска“ Милан Глишовић, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, градоначелник града Краљева Томислав Илић, председник Скупштине Сретен Јовановић и други. Акцији су се придружиле краљевачке школе, ученици Шумарске школе, СВЕБОР дружина Свети кнез Лазар, удружење „Србија за младе“, учесници Омладинске радне акције, гости из околних села и градова и многи други.

Идејни творац манифестације Милан Глишовић је подсетио на вековно пријатељство српског и француског народа.

„Седам и по векова прошло је откако је француска принцеза Јелена Анжујска стигла у Србију и удала са за краља Уроша Првог, са којим је изродила знамените српске краљеве Милутина и Драгутина. Векови су прохујали и ми данас обележавамо седам и по векова српско-француског пријатељства. Ова два народа спојила је и култура, и Први светски рат, и многи други догађаји у којима су Срби и Французи ковали пријатељство које траје до данашњих дана“, рекао је Глишовић.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић истакао је значај манифестације „Дани јоргована“ за град Краљево, будући да обележавамо 765 година пријатељства са Французима. Према његовим речима, ово је потенцијал за развој, пре свега, верског, али и других грана туризма. Градоначелник је искористио прилику да суграђанима честита имендан и подсетио да је започела не само акција садње јоргована, већ и чишћења и сређивања града.

У организацију манифестације „Дани јоргована“ ове године укључени су и Министарство спољних послова Републике Србије – Одељење за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме, Амбасада Републике Француске и Скупштина дијаспоре Срба Јужне Француске.

Како је истакао начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, манифестација је превазишла међународне оквире, будући да ће бити обележена и у француским градовима.

„Читав округ има интереса да оваквим туристичким манифестацијама подигне потенцијале туризма. Укључене су и Рашка и Врњачка Бања, а покушаћемо и да брендирамо ову своју манифестацију. Ранијих година је обележавање било скромније, а сада имамо прилику да са Министарством спољних послова покушамо да „Дане јоргована“ прикажемо као бренд Србије, да буде препознатљив како за Краљево, тако и за Србију. Туризам је најпорофитабилнија грана, окупићемо много људи и, надам се, отворити једну нову причу која ће бити препознатљива“, изјавио је начелник Рашког округа.

Акција садње јоргована настављена је током дана, тако да су и приступница новом мосту, прилаз средњовековном граду Магличу и дворишта школа обогаћени младицама јоргована. Радници краљевачког ЈКП „Чистоћа“, који су у оквиру својих редовних активности већ посадили више стотина садница јоргована, помогли су и у овој акцији.


 
 
 
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email