Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије објавило је Нацрт закона о ваздушном саобраћају, који је усвојио Одбор за привреду и финансије Владе Србије. Јавна расправа о нацрту којим се уређује област авиосаобраћаја у Србији биће одржана од 13. до 27. августа. 

Према плану Министарства, јавна расправа започета је 13. августа у Краљеву, а наставља се скуповима у Нишу и Бору 14. и 15. августа, у Сомбору 21. августа и Новом Саду 22. августа. Завршетак јавне расправе биће одржан у Београду 27. августа.

На данашњем округлом столу у Градској управи града Краљева, нацрт закона презентовао је представник Министарства – Зоран Илић, помоћник министра за Сектор ваздушног саобраћаја, а присутни су били и представници Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије.

Према речима помоћника министра, који предводи Радну групу за израду новог закона о ваздушном саобраћају, тај закон би требало да донесе потребне новине за стварање квалитетнијег амбијента за функционисање ваздушног саобраћаја и његов развој.

„Оно на чему се константно ради је стално подизање нивоа сигурности и безбедности. Посебан акценат ће бити на формирању новог Комитета за сигурност и новог Националног програма за сигурност. Тежи се да се побољша инвестициони амбијент, али и да се подигне ниво услуга за све кориснике“, рекао је Зоран Илић.

Према његовим речима, новим законом биће регулисано и уређење терминалног простора који треба да буде прилагођен особама са инвалидитетом, као и однос авио компанија према путницима, одговорност према изгубљеном пртљагу и изгубљеном лету. Подзаконска акта заснована на новом закону створиће услове да се путник осећа сигурније и безбедније.

Што се тиче аеродрома „Морава“ у Лађевцима, како је изјавио помоћник министра, направљен је сасвим коректан путнички терминал који има свој карго простор и он може одмах да се стави у функцију, али стање полетно-слетне стазе, која је дизајнирана за војне ваздухоплове, мање захтевне и габаритне од карго и питничких авиона из цивилног ваздушног саобраћаја, није задовољавајуће. Планска акта су, каже Зоран Илић, већ направљена и покренуте су иницијативе да се прошири и продужи стаза и развије мрежа такси или рулних стаза које ће повезати писту са платформом испред новог терминала.

„Верујем, уколико се буде локална самоуправа са Републиком договорила и пронашла и утврдила основне интересе и мотиве да саобраћај треба да се развија и покрене у овом подручју, то може да се деси већ у следећих годину дана. Радови на писти, по обиму и структури јесу нешто захтевнији и траже повољне временске услове, али верујем да би до краја следеће летње сезоне писта могла да буде завршена“, изјавио је шеф Радне групе за израду новог закона о ваздушном саобраћају.

„Заједничким снагама са Владом Републике Србије покушаћемо да преусмеримо средства и писту урадимо по свим стандардима како би аеродром напокон профункционисао“, изјавио је члан Градског већа града Краљева Ненад Марковић, задужен за област саобраћаја и инфраструктуре.

 

Print Friendly, PDF & Email