Град Краљево ће бити домаћин аутомобилских трка на кружним стазама на аутодрому Берановац 31. октобра и 1. новембра 2015. године – „Награда Краљева 2015“, најављено је на конференцији за новинаре коју су сазвали организатори – Спортски ауто и картинг савез Србије (САКСС) и град Краљево.             

У циљу квалитетније организације такмичења, повећања броја возача који учествују на кружним ауто-тркама и њихове безбедности, повећања интересовања публике и средстава информисања, а тиме и промовисања ауто-спорта на локалном нивоу, посете великог броја возача, публике и осталих љубитеља ауто-спорта, што за последицу треба да има проширење програмских кулктурно спортских манифестација туристичке организације, САКСС, преко својих клубова организатора, и град Краљево, потписивањем Уговора, споразумели су се да у сезонама 2015-2019. заједнички организују ауто-трку на кружним стазама која би се бодовала за Национални шампионат Србије на кружним стазама.   

Како је изјавио градоначелник града Краљева Томислав Илић, локална самоуправа жели да Берановцу врати стари сјај, да се, после паузе од неколико година, поново возе ауто-трке на Берановцу. Он је истакао сарадњу са Министарством омладине и спорта, Министарством одбране, Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и ауто-клубовима из нашег града и Србије, захвалио јавним комуналним предузећима и установама града Краљева који су помогли у организацији такмичења.

„Надам се да ће грађани Краљева бити задовољни. Ово је и велики туристички потенцијал града Краљева који морамо ставити у функцију. Град је средио део стазе. План је да се конкурише код Министарства, са Ауто-мото савезом, Агенцијом за безбедност саобраћаја, уз помоћ Владе РС, да се пресвуче цела стаза“, рекао је градоначелник.

Он је открио и да ће трку пратити представници Међународне аутомобилске федерације (FIA).

Генерални секретар Спортског ауто и картинг савеза Србије Горан Тороман истакао је да ће се Савез трудити да побољша услове на стази и да Берановац може да конкурише за трке европског шампионата. Такође је подсетио на то да је Берановац, који је у функцији од 1973. године, једина стаза која је, у моменту када је прављена, била намењена за одржавње аутомобилских трка. Поред тога, планиране су и активности везане за безбедност у саобраћају, одржавање тренинга, у најави за следећу годину су још две трке.

Генерални секретар САКСС-а Тороман позвао је све љубитеље спорта да се врате на Берановац и апеловао на публику да слуша смернице редара и полиције који ће бити поред стазе приликом одржавања последње трке сезоне како би такмичење прошло без икаквих ексцеса.

Да је традиција одржавања трка на Берановцу прекинута, види се и по броју такмичара који учествују, иако их је пријављено више од 80, рекао је директор трке Радивоје Вуковић.

„Публику треба да вратимо, јер је најбројнија, а надам се и возаче кад чују да се опет вози Берановац. Ово је велики напредак и подстицај за развој ауто, али и мото спорта. Нећемо дозволити ексцесе на стази. Ако немамо Берановац, Ушће и Нови Сад, немамо ауто-трке“, поручио је директор трке, упутивши апел гледаоцима да буду пажљиви.

Према речима Дејана Лазаревића Баџија, председника Ауто-мото картинг клуба Beep-beep racing team, из града Краљева ће бити четири такмичара, од којих је један троструки шампион у јуниорском шампионату и у брдским тркама.

            „Награда Краљева 2015“ бодује се за Национални шампионат Србије за 2015. годину. Трке, којима ће претходити тренинзи, биће вожене и у суботу и у недељу.

            

 

Print Friendly, PDF & Email