Уочи обележавања 19. априла – Имендана града Краљева, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и чланови Организационог одбора за обележавање овог значајног датума, одржали су конференцију за новинаре, на којој су најавили програм обележавања.

            Председник Скупштине је подсетио на то да од 19. априла 1882. године наш град, уместо турског, носи краљевско име, и најавио вишедневни програм које градске установе културе припремају у част обележавања Имендана. Он је изразио задовољство што је „тај датум извучен из летаргије, из тога да се само помиње, али не и обележава“.

„Сматрам да и убудуће треба да пружимо допринос томе да све датуме који нас идентификују обележимо на достојанствен начин, да је то наша обавеза, и према новим генерацијама и према историји“, рекао је председник Скупштине Сретен Јовановић, истакавши да нема много градова који, као наш, обележавају дан када су добили име, нарочито не „краљевско“.

У активности организоване поводом Имендана укључене су институције из области културе, које и кроз редовне активности, планским актима за сваку годину, планирају програме поводом овог значајног догађаја из историје нашег града.

Централни догађај је свакако свечана академија, ове године названа „Именом исписана историја“, која ће бити одржана у уторак, 19. априла 2016, у Краљевачком позоришту, са почетком у 13.00 часова. На академији је предвиђено обраћање градоначелника града Краљева Томислава Илића, а беседу ће казивати професорка историје и директорка Историјског архива Краљево Весна Милојевић. Глумци Краљевачког позоришта ће говорити пригодне стихове, а наступиће и Градски хор „Црвчанин“. Биће приказан и двоминутни документарни филм из 1904. године „Пијачни дан у Краљеву“.

Свечану академију прати, у фоајеу Краљевачког позоришта, истоимена изложба Историјског архива Краљево, на којој су, како је истакла директорка Архива и ауторка изложбе Весна Милојевић, представљени детаљи везани за промену имена вароши Карановац у Краљево, поткрепљени званичним документима. Изложба садржи и исечке из Српских новина и низ фотографија,а  приређена је уз помоћ Архива Србије и Историјског музеја Србије и Народног музеја Краљево. Биће отворена од 19. априла до 2. маја.

Председник Одбора за обележавање Имендана града Краљева Милош Милишић је истакао да је прослављање овог празника од 2012. године у надлежности и под покровитељством града Краљева. Он се осврнуо на све што су краљевачки кутурни посленици припремили у част обележавања овог дана, издвојивши програм посвећен сликару Моми Антоновићу и гостовање Краљевачког позоришта са представом „Професионалац“ у београдском Звездара театру, на позив редитеља и писца текста Душана Ковачевића.

Директорка Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ и, однедавно, председница Завичајног друштва Краљево Драгана Типсаревић, подсетила је на то да је 19. април рођендан Завичајног друштва, које тај дан обележава низом активности. Традиционално, првој беби која се роди тог дана, завичајци поклањају штедну књижицу са 5.000 динара, пакет чији је спонзор Апотека Краљево, а обилазе и дете које на тај дан слави први рођендан и уручују му чланску карту Завичајног друштва. Такође, објављују и лист Краљевачки завичај.

Како је речено на конференцији, у сарадњи са Школском управом, 19. априла, један час у краљевачким школама ће бити посвећен Имендану.

 

                
             

                  КЛИК НА СЛИКУ ЗА ВЕЛИКИ ФОРМАТ

Print Friendly, PDF & Email