На првој конференцији за новинаре о предстојећим културним дешавањима у дане тениса у Краљеву говорили су Милош Милишић, координатор Тима за културу, и Драган Рајичић, директор Туристичке организације Краљево.

Како је истакао Милишић, намера је била да Краљево у наредне две-три недеље, а нарочито у време одржавања меча Србија-Хрватска, будући да има чимe и где, постане културна престоница Србије.

Он се осврнуо на управо отворену репрезентативну изложбу филигранских радова Филигранско-кујунџијске радионице „Покимица“ нашег суграђанина Горана Ристовића у галерији Народног музеја, и најавио изложбу полудрагог и драгог камења, јувелирско богатство Србије, коју припремају професори са Рударско-геолошког факултета. Будући да се изложба ради у сарадњи са Тениским савезом Србије, према речима Милишића, постоји могућност и да је отвори Новак Ђоковић.

Из богатог сета програма Народне библиотеке, издвојен је програм посвећен почецима тениске игре у Краљеву, о чему ће више говорити новинар Мирољуб Дугалић, који је направио својеврсно истраживање на ову тему. Биће ту и људи из Тениског савеза Србије.

У Краљевачком позоришту биће изведена премијера представе „Чаробњак из Оза“, а најављена су и гостовања Књажевско-српског театра из Крагујевца и Крушевачког позоришта.

Галерије ће имати занимљиве изложбе – мозаика у Културном центру „Рибница“, а краљевачких уметника у „Маржику“.

У Мултимедијалном центру „Кварт“ биће приказана ревија спортског филма, а резервисан је и термин за премијеру филма Дарка Бајића „Бићемо прваци света“.

Како је најављено, концерт на Тргу српских ратника одржаће Дејан Петровић и „Биг бенд“.

Координатор тима за културу захвалио је директорима јавних установа, удружењима која се баве културом, ствараоцима који су се, како је истакао, одмах окупили како би направили програм који ће показати оно најрепрезентативније што град има – културу.

Директор Туристичке организације Краљево Драган Рајичић нагласио је да је централна тема наступа Туристичке организације Краљево на 37. Београдском Сајму туризма био управо Дејвис куп меч Србија-Хрватска. Овај тренутно најзначајнији туристички догађај који је, како је рекао, већ попунио смештајне капацитете града Краљева, побудио је велико интересовање посетилаца Сајма. Рајичић је нагласио да је, на званичном сајту Туристичке организације Краљева, отворена подстраница „Дани тениса 2015“, са информацијама у вези са тениским мечом Србија- Хрватска.

Он је најавио и „Top food day, манифестацију коју етно удружење „Гегула“ организује у свечаној сали Градске управе града Краљева, и на којој ће представити своје производе туристима и домаћима, као и произвођачима из седам градова и општина у околини.

С обзиром на попуњене смештајне капацитете, Рајичић је рекао да је Врњачка Бања притекла у помоћ својим смештајним капацитетима, а да су ту и Крагујевац и Чачак ако затреба.

Он је подсетио на то да у централној градској зони постоји бежични интернет за све који би да што лакше дођу до информација о граду. Такође је поменуо да град Краљево има инфо штанд у оквиру хола нове спортске хале са штампаним пропагандним материјалом.

Ова конференција за новинаре, на којој је најављен део богатог програма који град припрема, била је и прилика да се упути молба навијачима да навијају за чету Новака Ђоковића, али да поштују и хрватске играче. 

           

 

 

     ПРОГРАМ УСТАНОВА КУЛТУРЕ од 23. фебруара до 8. марта

у току је Изложба филигранских радова Горана Ристовића

Народни музеј Краљево

ПОНЕДЕЉАК 23. фебруар

18.oo часова Изложба ИКОНЕ

Аутори: Љиљана Ривић, Мирко Ћетковић, Ненад Марковић, Гордана Пралица, Милица Сташић и Дарко БурнаћГалерија Културног центра “Рибница”

 

20.oo часова  Вина и пингвина (црна комедија)Краљевачко позориште

УТОРАК 24. фебруар (до 2. марта)

19.oo часова Изложба радова краљевачких уметникаГалерија Удружења ликовних и примењених уметника Краљево

ЧЕТВРТАК 26. март

Почиње приказивање играног филма Бићемо прваци светаБиоскоп Кварт

ПЕТАК 27. фебруар

19.oo часова  Радуј се тенису, наши на сцени су (програм посвећен тениској игри у Краљеву)Народна библиотека “Стефан Првовенчани”

СУБОТА 28. фебруар

12.oo часова и 18.oo часова Премијера Чаробњак из Оза (представа за децу) Краљевачко позориште

НЕДЕЉА 1. март (до 8. марта)

Ревија спортског филмаБиоскоп Кварт

УТОРАК 3. март

19.oo часова Концерт ученика Музичке школеКраљевачко позориште

СРЕДА  4.март

19 .oo часова Концерт ученика Музичке школеКраљевачко позориште

Од 4. до 17. марта

Изложба Друга страна огледалаАутор: Милена Милосављевић

Галерија Културног центра “Рибница”

ЧЕТВРТАК 5. март

Од 5. до 15. марта  Изложба полудрагог и драгог камењаНародни музеј Краљево

20.oo часова Рогоња (ренесансна комедија)Краљевачко позориште

21.oo часова Концерт "Дејан Петровић биг бенд"Трг српских ратника

СУБОТА 7. март

20.oo часова  Преваранти у сукњи (комедија), Књажевско-српски театар Крагујевац

Краљевачко позориште

Print Friendly, PDF & Email