Чланови Организационог одбора „Дана јоргована“ одржали су конференцију за новинаре на којој су најавили предстојеће, 23. обележавање ове манифестације. Поред досадашњих организатора, Друштва српско-француског пријатељства „Света Јелена Анжујска“ и града Краљева, у организацију се ове године укључило Министарство спољних послова РС – Одељење за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме, као и Скупштина дијаспоре Срба југа Француске, а све у циљу неговања културе сећања на традицију пријатељских и савезничких веза Србије и Француске дужу од седам векова, а у оквиру тога и обележавање 765 година од венчања Јелене Анжујске и краља Уроша I.

Након дефилеа улицама града Београда крајем априла, који је на себе скренуо велику пажњу, централна манифестација биће одржана у нашем граду 23. маја. Предвиђено је да колона представника града Краљева и Рашког управног округа, бројних учесника манифестације, гостију из земље и иностранства, грађана Краљева, предвођена краљем и краљицом – најбољим ученицима града, у кочијама, након благослова свештеника, у 11.00 часова крене од Храма Светог Саве ка Тргу српских ратника. На платоу испред Туристичке организације биће посађен јоргован, дрво пријатељства. Након интонирања химни Србије и Француске, предвиђена су обраћања, а затим и колективно венчање односно обнова брачних завета, па културно-уметнички програм. Испред зграде Градске управе свечано ће бити откривен медаљона пријатељства Срба и Француза. У „Француској кући“, уз пригодан програм, биће приређена и изложба фотографија посвећена манифестацији. Завршни догађај биће свечана академија у згради Градске управе, уз богат тематски програм и обраћања домаћина и гостију.

Како је на конференцији истакао градоначелник града Краљева Томислав Илић, овогодишњи „Дани јоргована“ славе 765 година пријатељства Срба и Француза.

„Први пут је једна истинита прича дигнута на овакав ниво обележавања. Имали смо „Дане јоргована“ у Београду, сада их обележавамо у Краљеву, а затим ће бити обележени и у Француској, где ће Краљево ће први пут представљено – у Лиону, Кану, Ници. Позивам све грађане Краљева да сутра учествују у манифестацији. Такође, желим да захвалим свима који су помогли у организацији овог великог догађаја“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Идејни творац „Дана јоргована“ и председник Друштва српско-француског пријатељства „Света Јелена Анжујска“ Милан Глишовић подсетио је да је обележавање почело пре 23 године. Он је у име Друштва захвалио Министарству спољних послова и граду Краљеву, који је увек био покровитељ.

„Ово је велика прилика за Краљево коју треба искористити како би град у Европи добио значајније место. Треба да се укључе привреда, култура, град треба да окупља туристе из целе Европе. Очекујем да ће град Краљево овом манифестацијом добити широм отворена врата у Европу. Захваљујем свима што су пружили и искористили прилику да ураде нешто више за свој град. Гости који долазе из Европе имаће прилику да упознају шта Краљево може да понуди“, рекао је Милан Глишовић, уједно захваливши новинарима за подршку и помоћ да манифестација добије овај ниво.

Како је изјавио начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, ово је покушај да се Краљево промовише као краљевски град. Он је истакао несебично залагање Милана Глишовића, који је свих ових година неуморно радио на промоцији манифестације и града Краљева.

„Покушали смо да поставимо нови бренд, препознатљив и у Србији и ван њених граница. Да покажемо средњовековну Србију, културу, настанак српске државе. Ово је покушај да туризам, верски, културни, спортски, подигнемо на највиши ниво и да ту област, привредну грану која је најпрофитабилнија, што више развијемо. Надам се да ћемо и наредних година бирати принца и принцезу, најбоље ученике, који се истичу у свом раду, таленту, ма у којој области, да им се тако захвалимо и да промовишу Краљево и у земљи и у иностранству“, рекао је начелник Рашког округа Симовић.

Уз бројне активности организоване у оквиру ове манифестације, и Матица исељеника је направила двојезичну брошуру посвећену Јелени Анжујској.


 

Print Friendly, PDF & Email