Осмишљен са циљем неговања народне музике на хармоници и као вид признања познатим, а нашим, виртуозима, Фестивал Златне хармонике Краљева прошлогодишњим концертом изазвао је велико интересовање грађана.

„На иницијативу краљевачких „златних хармоника“ – покојног Новице Неговановића, Мише Мијатовића, Владе Пановића, Александра Софронијевића и неколико љубитеља народне музике, прошле године први пут је организован један овакав фестивал у Краљеву“, подсетио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.

Према његовим речима, у организацији Културног центра „Рибница“, уз помоћ краљевачких виртуоза – Мише, Владе и Аце, ове године краљевачку публику очекује богат програм Фестивала који ће трајати чак три дана.

„Надам се да ће Фестивал постати традиционалан и да ће Краљевчани бити поносни на наше златне хармонике, јер се град Краљево широм Србије, али и света, препознаје по краљевачкој хармоници“, поручио је Терзић.

Директорка Културног центра „Рибница” Елизабета Тодоровић подсетила је на  богату музичку историју Краљева коју су обележили врсни инструментални солисти на хармоници: Светозар Тоза Живковић, Витомир Воја Трифуновић, Ненад Мићовић, Михаило Цига Миловановић, Предраг Живковић Тозовац, Зоран Пејковић и Новица Неговановић. Она је захвалила Граду на свесрдној подршци у организацији Фестивала, па позвала све љубитеље народне музике да пропрате концерте и уживају у звуцима наших златних хармоника.

Председник Одбора Фестивала и познати крављевачки виртоуз на хармоници Миша Мијатовић говорио је о културном значају народне музике и детаљима тродневног програма.

Фестивал „Златне хармонике Краљева“ биће отворен програмом под називом „Краљевачки хармоникаши” у четвртак, 28. јула, у 20.00 часова, у Свечаној сали Градске управе града Краљева. Програм који ће бити саткан од песама у изведби Владе Пановића, Мише Мијатовића, Зорана Сеничића, Дејана Ђекића, Раше Павловића и младог хармоникаша Владана Милићевића, свечано ће отворити градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.

У петак, 29. јула, у 21.00 час, на централном градском тргу биће уприличен концерт на ком ће учествовати осам најбољих хармоникаша који ће се надметати за признање „Новица Неговановић”, а у ревијалном делу програма наступаће Влада Пановић са Народним оркестром РТС-а, Миша Мијатовић и Новица Неговановић млађи.

Последњег дана фестивала, у суботу, 30. јула, у 21.00 час, на Tргу српских ратника, Краљевчани ће бити у прилици да уживају у концерту под називом  „Краљево Тозовцу”.  Песме познатог краљевачког хармоникаша, интерпретатора и композитора ванвременских хитова изводиће његове колеге – Мирослав Илић, Лепа Лукић, Славко Бањац, Снежана Копуновић, Александар Тирнанић и  Јован Михаљица у пратњи оркестра Владе Пановића и Мише Мијатовића. Александар Софронијевић са својим оркестром укључиће се уживо у програм и извести неке од Тозовчевих најпознатијих песама, а Николa Пековић и ансамбл Уметничка породица извешће сплет Тозовчевих песама у аранжманима за уметничку музику.

Print Friendly, PDF & Email