Републичка планинарска акција „Дани планинара Србије – Рудно 2021“ биће одржана у данима предстојећег викенда – од 11. до 13. јуна 2021. године.

Како је истакао заменик председника Организационог одбора акције, заменик градоначелника града Краљева Вукман Ракочевић, ово је јединствена прилика за град Краљево и за Планинарско-смучарски клуб „Железничар“, којег је Планинарски савез Србије изабрао за овогодишњег организатора, да промовишу лепоте и туристички потенцијал планине Рудно.

Ракочевић је подсетио на то да се планина Рудно налази у пределима Парка природе „Голија“ и Резервата биосфере „Голија – Студеница“, због чега је  заштићено подручје, па посетиоци треба да воде рачуна о понашању у току, али и након завршетка манифестације, како би све прошло у најбољем могућем реду.

„Уложено је много труда у припрему ове манифестације како би грађани Краљева, приликом посете Рудну, видели шта су све планинари припремили у оквиру ове манифестације. Најбитније је да се током манифестације испоштују све епидемиолошке мере које је прописала Влада Републике Србије и Кризни штаб“, појаснио је Ракочевић.

Председник Планинарско-смучарског клуба „Железничар“ Драган Јовановић

подсетио је да њихов клуб ове године бележава 45 година од оснивања, као и да је велика част и привилегија што баш ове године организују једну овакву манифестацију.

Како је најавио, програмом је првог дана, у петак, после 15.00 часова, након окупљања учесника, предвиђен састанак Управног одбора Планинарског савеза Србије и промоција књиге из области планинарства. Другог дана, у суботу, предвиђено је свечано отварање акције – у 9.30, на кошаркашком терену поред Дома МЗ Рудно. Након тога биће организовано пешачење на планину Радочело стазом дугом око 18 километара и, око 10.00 часова, одржавање Државног првенства у планинарској оријентацији, као и културно-забавни програм на крају. У недељу, 13. јуна, програмом је предвиђено, око 10.00 часова, пешачење до водопада реке Изубре стазом дугом око 15 километара, као и одржавање државног првенства у планинарском трекингу.

Сва три дана планирана су предавања, едукације и промоције из области планинарства. Биће организована и промоција књиге планинара Живорада Жике Бранковића „Од понора до Хималаја“, а приход од њене продаје намењен је за помоћ деци оболелој од канцера, преко организације НУРДОР.

Ову планинарску манифестацију организује Планинарско-смучарски клуб „Железничар” Краљево, уз подршку Планинарског савеза Србије, Министарства омладине и спорта Републике Србије, Спортског савез Србије, Градске управе града Краљева, Спортског савеза Краљева, Туристичке организације Краљево, Спортског центра „Ибар” Краљево, месних заједница Рудно и Студеница.

Грађанима града Kраљева обезбеђен је превоз са паркинга код Железничке станице, у суботу и недељу, са поласком у 5.30.

Print Friendly, PDF & Email