Град Краљево је, у буџету за 2022. годину, обезбедио средства за стипендирање укупно 50 студената, који ће, у десет једнаких месечних рата, добити укупно по 100.000 динара. Уговоре о стипендирању студената града Краљева за школску 2021/2022. годину са студентима је потписао градоначелник Краљева др Предраг Терзић, у присуству руководиоца Школске управе Краљево Бојане Маринковић.

Најбољи краљевачки студенти сагласни су у томе да је стипендија коју им Град пружа за њих велика подршка, јер су им планови по завршеном школовању углавном везани за град из којег потичу. Надају се да ће им прво запослење бити баш у Краљеву, у коме би волели да могу да се остваре и ту остану. Уз овакву подршку Града, мотивисани су за даљи рад и усавршавање у струци. Како кажу,  стипендија је подршка свим младим студентима који желе да наставе студирање јер оно што постигну је од великог значаја и за град и за њих саме – и финансијска помоћ и мотивација да буду бољи и успешнији, а на корист своме граду.

Како је истакао градоначелник, уговоре је потписао са најбољим студентима града Краљева, који студирају на факултетима у Београду, Крагујевцу, Новом Саду, Врњачкој Бањи, као и у Краљеву. Они су студенти првог и другог нивоа студија, основних академских и струковних студија. Он је истакао значај тога да млади све више желе да се, након завршених студија, врате у родни град и ту се остваре у областима за које су се школовали и заснују породице.

„Сведоци сте да су деценијама уназад студенти из Краљева остајали у оним местима у којима су завршавали факултете, а део је одлазио и каријеру настављао и у иностранству. Срећан сам што данас студенти желе да остану у свом раду, да овде живе, да овде проналазе посао, али и да овде оснивају своје породице. То је одлична вест за све Краљевчане јер данас су Краљево и Београд знатно ближи. А када буде завршена деоница ауто-пута од Прељине до Адрана, ми ћемо до Београда стизати за сат и петнаест-двадесет минута. Када буде изграђена и нова полетно-слетна стаза Аеродрома Морава у Лађевцимма, из Краљева ће моћи да се путује јако брзо до различитих дестинација у Европи. Град Краљево ће бити један од само три града у Србији који имају и ауто-пут и аеродром, што је велика ствар – уз Београд и Ниш, и Краљево“, рекао је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, додајући да јако високи просеци добитника стипендија говоре колико су успешни на својим студијама.

Најбоље рангирани студент добитник стипендије за школску 2021/2022. годину има просек 10,00, а последњи, педесети, 8,95.

Успехе нижу на Факултету техничких наука, Филолошко-уметничком, Фармацеутском, Факултету за хотелијерство и туризам, Универзитету одбране, Медицинском факултету, Природно-математичком, Факултету организационих наука, Електротехничком, Економском, Београдској академији пословних и уметничких струковних студија, Филолошком, Факултету спорта и физичког васпитања, Факултета примењених уметности, Факултету техничких наука, Филозофском факултету, Факултету музичке уметности, Факултету инжењерских наука, Физичком факултету, Православном богословском, Факултету за машинство и грађевинарство, Факултету безбедности, Академији техничко-уметничких струковних студија односно струковних студија…

Print Friendly, PDF & Email