У савремен, прошле године завршен објекат Завода за јавно здравље Краљево, на старој локацији у насељу Хигијенски завод, готово 12 година након земљотреса у којем је тешко оштећена стара зграда, пресељене су све службе ове здравствене установе, а у просторијама Службе за микробиологију свечано је отворена и најмодернија PCR лабораторија.

Према речима в.д. директора Завода за јавно здравље Краљево др Марије Божовић, то је увођење нове технологије у дијагностиковању, лабораторија је намењена пре свега детекцији корона вируса, али у Заводу желе да имплементирају и друге методе за које је PCR златни стандард.

„У питању је најсавременија лабораторија овог типа чији је капацитет 400 узорака дневно, што апсолутно задовољава потребе територије за коју је Завод за јавно здравље Краљево основан“, каже директорка, додајући да нова зграда испуњава све услове и стандарде које једна оваква институција треба да има.

„Иако смо дуже од једне деценије практично били подстанари, и без обзира на део на који нисмо могли да утичемо, а то је отварање другог Завода на територији нашег округа, успели смо да и у том, за нас тешком периоду, успешно обављамо своју делатност. Сада имамо све услове да будемо још бољи и ефикаснији“, поручила је она.

Каско је истакла др Татјана Шаренац, шеф Одељења за клиничку микробиологију Центра за микробиологију Завода за јавно здравље, ово је велики почетак за Завод и за Центар за микробиологију.

„PCR лабораторију смо сви дуго ишчекивали, али напокон су се стекли услови, технички и кадровски, у новој згради која је скоро усељена, да започнемо рад на методи PCR за детекцију, пре свега, SARS-CоV-2 вируса у тренутној пандемији, али се надамо да ћемо проширити капацитете и на идентификацију других узрочника других инфекција уколико буду постојали изазови да се то ради. У лабораторији се користи најсавременија метода PCR дијагностике која је веома поуздана и прецизна. Имамо јасне процедуре, добро обучено особље и савремену опрему, тако да смо спремни да се ухватимо у коштац са свим епидемиолошким задацима“, каже др Татјана Шаренац.

Градоначелник Kраљева др Предраг Терзић је подсетио на то да је, заједно са Kанцеларијом за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије, Град Kраљево учествовао у последњој, трећој фази изградње нове зграде Завода за јавно здравље на старом месту.

„Сви корисници услуга Завода за јавно здравље Краљево могу да виде да је ово једна од најбољих зграда Завода за јавно здравље у читавој Србији. Сви лекари, техничари и други запослени, у новој згради Завода у нашем граду, имају одличне услове за рад и очекујем да ће у будућности ова установа бележити још боље резултате на понос свих грађана Kраљева“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Print Friendly, PDF & Email