Град Kраљево у последњих неколико година издваја значајна финансијска средства за спорт, али, поред средстава која обезбеђује за функционисање фудбалских, рукометних, одбојкашких, кошаркашких клубова, Град улаже и у реконструкцију и изградњу спортске инфраструктуре. У оквиру реконструисаног атлетског стадиона, у шта је уложено укупно 204.000.000 динара, у изградњу потпуно нове куглане, која се налази у подтрибинском простору, Град је уложио 11.000.000 динара.

Како је, приликом обиласка овог потпуно осавремењеног простора, рекао градоначелник Краљева др Предраг Терзић, а са њим се слажу сви који су имали прилике да у куглану уђу, данас је ово најсавременија куглана у Србији.

„У новоизграђеној куглани чланови куглашких клубова „Ибар“ и „Kраљево“ могу несметано сваког дана да тренирају и верујем да ћемо у наредним годинама бележити веома успешне резултате у овом спорту. Очекујем да ће, уз овакве услове за тренирање, стасати велики број куглаша у нашем граду и да ће неки од њих постати репрезентативци Србије“, казао је градоначелник скренувши пажњу на податак да је Србија шест пута била светски првак у куглању.

Градоначелник је подсетио и на то да је Град Краљево у последњих неколико година био домаћин великог броја међународних такмичења – одбојкашке Лиге нација и у мушкој и у женској конкуренцији, такмичења у тенису и у мушкој и у женској конкуренцији, Балканског шампионата, као и државног првенства у атлетици на реновираном атлетском стадиону.

„Као и атлетски стадион, који испуњава све услове које прописују европска и светска атлетска федерација, и куглана испуњава међународне стандарде. Надам се да ћемо у будућности бити домаћини неког међународног такмичења и у овом спорту. Јако је важно да организујемо таква такмичења у нашем граду, јер онда и велики број играча, тренера, навијача… долази у Краљево, бива смештен у нашем граду, тако да корист имају не само љубитељи спорта, већ и наши угоститељ и хотелијери“, каже Терзић осврнувши се и на изузетно значајно такмичење у мото-кросу одржано током минулог викенда у Трешњару у Жичи, које је окупило велики број такмичара из читаве Србије, али и из Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске, Мађарске и Грчке, који су били смештени у нашем граду.

„Спортски туризам је једна од грана на коју ћемо се у будућности фокусирати и посветити јој пажњу. Поред спортских такмичења и поред спортског духа, развијаћемо и спортски туризам“, казао је Терзић.

Председник и тренер Куглашког клуба „Ибар“ Предраг Николић истиче да су краљевачки куглаши, након пет година чекања, током којих нису имали ни адекватне услове за тренинг, сада добили куглану са најсавременијим условима за тренирање.

„Сада можемо да постижемо и боље резултате, али и да дамо допринос репрезентацији будући да имамо једну од најсавременијих и најновијих куглана у Србији са међународним сертификатом. Ова врста опреме, поготово компјутерски систем који регулише систем такмичења – најмодернији је, није мануелни као у већини куглана у Србији, већ је дигитализован и централизован тако да олакшава и посао судијама током утакмице. Светска такмичења се организују на подлогама какве су у куглани у Краљеву“, објашњава Николић додајући да се нада да ће краљевачки куглашки клубови успети да афирмишу овај спорт, да ће привући још много младих Краљевчана, али и да ће се вратити у елитни ранг, где су некада, веома заслужено, и били.

Куглана у Краљеву је понела име човека који је живот посветио куглању – Љубинка Кочовића, куглашке легенде из нашег града који је, нажалост, преминуо. Кочовић је дуго био у свим управним телима Спортског савеза Краљева,  селектор куглашке репрезентације Србије, човек који је доводио међународна куглашка такмичења у наш град.

Према речима председника Спортског савеза Краљева Милоша Симовића, који с поносом истиче блиску сарадњу са Кочовићем, од кога је „много научио о спорту пре свега, о понашању и како треба бринути о краљевачком спорту“, то је мали знак захвалности за све што је Љубинко Кочовић урадио за наш град.

Print Friendly, PDF & Email