Цвет природног, уметничког и митолошког значења, весника пролећа – нарцис, походило је овог маја на планини Столови надомак Краљева више од 3.000 заљубљеника у природу и планинарење.

Двема стазама, од 21 и 11 километара, са успоном од 1.000 односно 700 метара, прошли су бројни Краљевчани, али и посетиоци из других градова из земље и иностранства. Обилазак цветних Столова био је интересантан и младима и старима.

Вишедеценијску манифестацију Планинарско-смучарског друштва „Гвоздац“, подржали су  Град Краљево, Планинарски савез Србије, Министарство омладине и спорта Републике Србије, Туристичка организација Краљево и многи пријатељи друштва – Удружење гуслара, Удружење „Бенем“, Месна заједница Каменица…

Ова републичка планинарска акција скренула је на себе пажњу и националних медија.

            Да ће нарциси и даље пленити својом лепотом на планини Столови, побринуће се и град Краљево. Како је обећао градоначелник др Предраг Терзић, који је и сам прошао нарцисом прекривеним Столовима, град Краљево ће се потрудити да уреди путеве и пешачке стазе како би туристи на Столове долазили сваког дана, а не само од манифестације до манифестације.

            Овај лепи цвет име је добио по Нарцису, сину грчког бога Кефиса и нимфе Лириопе. Био је то леп младић због кога су девојке патиле, често се и убијале. Због тога је био кажњен тако што се, угледавши свој лик у површини језера, заљубио у себе. Легенда кеже да је увенуо од те љубави и претворио се у цвет.  

 

 

 

        

          ПОГЛЕДАЈТЕ ПРИЛОГ КЛИКОМ НА СЛИКУ

Print Friendly, PDF & Email