Градски штаб за ванредне ситуације на територији града Краљева донео је Наредбу којом се налаже евакуација становништва, покретне имовине и животиња са територије месних заједница угрожених поплавама.

Из Градског штаба за ванредне ситуације апелују на грађане да поступају у складу са упутствима чланова Штаба и савета месних заједница на терену како би евакуација била спроведена безбедно и ефикасно.

 

Наредба

  

 

foto by Infokvpress

 

Проглашена ванредна ситуација                      07.03.2016.

ОДЛУКА О ПРОГЛАШЕЊУ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ЗА ТЕРИТОРИЈУ ГРАДА КРАЉЕВА

 

            Након обиласка терена, на седници Штаба за ванредне ситуације, у 15.00 часова, проглашена је ванредна ситуација за територију града Краљева. Како је саопштио градоначелник, Штаб има информације да су Морава и Ибар у константном порасту, проглашене су ванредне ситуације у Чачку и Новом Пазару, а и доток воде је велики. Одржан је и састанак са председницима савета месних заједница са угрожених подручја, на коме је договорено шта је све неопходно да се уради.

„Близу смо и одлуке да у најугроженијим подручјима дуж Западне Мораве – делу Адрана и Грдици, евакуишемо становништво“, рекао је градоначелник.

У односу на поплавни талас прошле године, разлике нема, отуд и одлука о проглашењу ванредне ситуације – да се не би поновила 2014. година. За сада, на терену је утврђено да вода још увек није ушла у куће.

Уведена су двадесетчетворочасовна дежурства у предузећима „Западна Морава“, „Србијаводе“, свим градским јавним предузећима, повереницима који су прошли обуку за цивилну заштиту.

За сада, нема информација да има застоја на Ибарска магистрали. У МЗ Ушће имају три поплављене куће. Ибар је у великом сталном порасту јер реке Рашка и Јошаница у Новом Пазару имају незапамћен водостај. Како је речено, расте 10 цм на сат. На брани Газиводе се максимлално задржавају воде.

Како је најављено, поплавни талас се очекује у току ноћи.

Чланови Штаба се враћају на терен, али ће, како су изјавили, за све информације бити доступни медијима.

 

 

Штаб за ванредне ситуације на територији града Краљева је у непрекидном заседању – саопштио је командант Штаба, градоначелник града Краљева Томислав Илић на конференцији за новинаре сазваној поводом ситуације на територији нашег града узроковане обилним кишама.

Како је истакао градоначелник, ситуација на терену није алармантна. Услед људског немара, запушени су канали и одводи и долази до изливања воде. За сада је ситуација под контролом. Кишни талас управо иде према Ушћу и преко Рудна. У Мрсаћу ватрогасне јединице извлаче воду из две куће. Нема прекида саобраћаја на Ибаској магистрали, али има одрона.

Према речима начелника Одељења за ванредне ситуације Радоице Кочовића, ЈП „Србијаводе“ су прогласиле ванредну одбрану од поплава на комплетном сектору Западне Мораве. Пораст нивоа кроз Краљево је присутан. Како је измерено, прошле ноћи је пало око 70л/м2 у Чачку и према Ужицу, а код нас 37л/м2. Тај талас тек сада пролази кроз наш град. Поплављене су Ада и ливаде крај Мораве, неколико економских домаћинстава. Чађевац, Маква, Обрвска и Лађевачка река су због бујица које су наишле направиле проблеме у Обрви, Мрсаћу и Бапском Пољу, где није очишћено.

Механизација је приправна на терену и интервенише где је потребно, речено је на конференцији. Командант и чланови Штаба су у сваком тренутку доступни за информације.

Када се тимови врате са терена, биће размотрено има ли потребе да се на делу или целој територији Краљева прогласи ванредна ситуација.

 

 

ОБАВЕШТЕЊЕ                                                            06.03.2016.


Градски штаб за ванредне ситуације града Краљева обавештава грађане да, с обзиром на најаве Републичког хидрометеоролошког завода да се у наредном периоду очекује нестабилно време са количином падавина до упозоравајућег нивоа, у случају поплава, одмах обавесте Центар за обавештавање на број телефона 1985.  

 

Осмомартовска шетња                                                                          05.03.2016.

 

 

Поводом Дана жена, улицама Краљева, од Народног музеја до „Задужбине“, организована је Осмомартовска шетња. Уз сарадњу са Саветом за родну равноправност града Краљева, шетњу је, у оквиру програма „Подели своје знање – постани менторка“, организовао Европски покрет из Београда, у партнерству са организацијом „Vital Voices“.

            Према речима председнице Савета за родну равноправност града Краљева Лидије Павловић, шетња је само један облик обележавања Дана жена и један вид борбе за права жена, њихово веће учешће у свим сферама живота, тј. политичком, друштвеном и јавном животу.

Србија и град Краљево су се тако нашли на мапи глобалних менторских шетњи будући да је 87 шетњи организовано у 59 земаља широм света с циљем да се покаже снага женског лидерства и уједине жене у подршци другим женама.

Након Осмомартовске шетње је организована дебата на тему „Од папира до реалности: женска права у Србији“.

Учеснице дебате су се осврнуле на стање женских права у Србији, са подсећањем на улогу жена и женских покрета у остваривању права жена. Посебну пажњу су посветиле и значају дељења знања и менторства у овим процесима.
         

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email