У Краљево је, као први део донације, стигло минерално ђубриво намењено домаћинствима чија су имања уништена у мајским поплавама. За сада ће 131 домаћинство добити минерално ђубриво, а ускоро ће за исто толико домаћинстава стићи и семенска пшеница. Донација је стигла као помоћ ЕУ поплављеним подручјима у Србији.

Према речима помоћника градоначелника Краљева Вукосава Коњикушића, ово је једна у низу хуманитарних помоћи које ће стизати у наш град у оквиру пројекта који Европска унија спроводи са локалним самоуправама, а односи се на програм помоћи малим пољопривредним домаћинствима. Помоћ у минералном ђубриву и семенској пшеници за јесењу сетву добиће већина домаћинстава која су аплицирала за донацију. Како наводи Коњикушић, од укупног броја оних који су аплицирали за помоћ, 737 домаћинстава има исправну документацију и вероватно ће добити неку од три врсте помоћи.

Сви производи су произведени у Србији. Расподела донације иде уз координацију са председницима месних заједница и сваком домаћинству са списка намењено је 250 килограма минералног ђубрива и 200 килограма семенске пшенице.

Краљево је један од малобројних градова у Србији који је обезбедио и другу траншу помоћи код међународног програма за храну и пољопривреду ФАО. Ова помоћ део је ширег програма за опоравак српске привреде који финансира Европска унија, све ације се спроводе у сарадњи са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја Владе Републике Србије и Министарством за пољопривреду и заштиту животне средине Републике Србије

Print Friendly, PDF & Email