У Основној школи „Димитрије Туцовић“ у нашем граду приређен је занимљив, едукативан и атрактиван квиз за децу под називом „Научи се човече – Саобраћајни зна(Л)ци“, у организацији Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и ЕТМ продукције.

Према речима координаторке Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Марије Илић, ученици од петог до осмог разреда школe домаћина дочекали су вршњаке основних школа „Јово Курсула“, „Вук Кaраџић“ и „Светозар Марковић“, такође из Краљева, са којима су имали прилику да, кроз занимљиво осмишљену игру, искажу стечено знање из области безбедности саобраћаја.

„Основни циљ такмичења је популаризација и афирмација познавања правила у саобраћају међу децом кроз интерактиван и забаван садржај, уз неговање такмичарског духа. Циљ игре јесте да деца прошире знање у области безбедности саобраћаја, а касније, када се врате у своје разреде и школе, да могу да пренесу другарима оно што су кроз квиз научили“, изјавила је Марија Илић.

Према речима представника Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије Младена Ковача, идеја је да се, кроз савремен, интерактиван и динамичан концепт, деци приближе важна правила у саобраћају.

„У квизу из познавања саобраћајних правила учествоваће основне школе из 16 градова и општина на територији Републике Србије. Из сваке локалне самоуправе такмичиће се четири основне школе, што значи да у овогодишњем пројекту учествују укупно 64 школе. Тим једне школе чине три играча – ученици V, VI, VII разреда и капитен – ученик VIII разреда“, појаснио је Ковач.

Како је подсетио, овај квиз само је један од превентивних активности Агенције, која има за циљ да децу подстакне да изграђују позитивне ставове из области безбедности саобраћаја, као и да неке лоше или небезбедне навике у саобраћају, уколико постоје, буду кориговане.

Током школске 2022/2023. године планирано је да се квалификације одрже у Краљеву, Инђији, Новом Београд, Земуну, Старој Пазови, Вршцу, Панчеву, Ковину, Белој Цркви, Крушевцу, Трстенику, Врњачкој Бањи, Тополи, Ужицу, Чајетини и Новој Вароши.

На републичком нивоу, такмичење започиње осам екипа, а у финалу ће се четири набоље екипе такмичити за место победника целокупног пројекта. За потребе полуфинала и финала, које ће бити реализовано у Београду, користиће се интерактивни лед полигон, по ком ће се играчи кретати одговарајући на питања.

Print Friendly, PDF & Email