Часопис „Изградња" у сарадњи са градом Краљевом организује 5. научно – стручни скуп под називом „Искуства и поуке стечене након земљотреса у Краљеву од 3. новембра 2010."
На отварњу научног скупа учеснике су поздравили градоначелник Краљева Љубиша Симовић, помоћник министра просвете и науке др.Радосав Церовић и проф.др. Миодраг Манић дипломирани инжињер грађевинарства.
Да је земљотрес у Краљеву уместо 5,4 био магнитуде 5,6 Рихтера, односно два пута енергетски јачи, у овом граду би био срушен највећи број од око 16.000 оштећених објеката – рекао је на отварању скупа др Миодраг Манић,
Циљ дводневног скупа на којем учествују истакнути светски и домаћи стручњаци из области опште и инжењерске сеизмологије, земљотресног инжењерства и заштите културно-историјског наслеђа из Србије, Бугарске, Црне Горе, Македоније, Хрватске, Америке је да упозна стручну и научну јавност са мерама које морају да се примене како би се убудуће смањио сеизмички ризик будућих земљотреса у целој земљи и региону.
Др Миодраг Манић је додао да после краљевачког земљотреса политичка јавност треба да се освесит и почне да слуша глас стручњака.
Подсетио је да када граде кућу, људи у Србији још увек ретко одлучују да ангажују грађевинске инжењере, већ им предузимачи граде објекте граде који нису у складу са порописима и правилима изградње, и даље се зида без сеизмичке провере тла, а наш човек нема ни културу одржавања објеката у виду благовремених поправки. -Станари зграда из незнања верују да ће инвеститори којима дозволе надградњу објекта омогућити боље услове, јер старе зграде немају парно грејање, ни адекватне мокре чворове. Ти људи не знају да старе зграде нису пројектоване тако да буду отпорне на сеизмичко дејство, јер су грађене пре усвајања сеизмичких прописа 1964. године, годину дана после скопског земљотреса-рекао је Манић.
Др Михаило Трифунац, професор на Калифорнијском универзитету рекао је да је јако опасно што су сеизмичка дејства у Србији мала, због чега се инжењери и пројектанти  опусте са мишљењем да се земљотрес у Србији неће скорије догодити.

 
 

Print Friendly, PDF & Email