„У невремену које је, праћено олујним ветром, кишом и грмљавином, јуче (понедељак, 8. јули)  око 16.30 захватило уже језгро града, причињена је знатна материјална штета,најважније је да нико од грађана није повређен", саопштио је данас Здравко Максимовић, начелник Одељења за послове одбране, ванредне ситуације и инжењерско-геолошко-сеизмичке послове Градске управе Краљево.

            Према речима Максимовића, одмах су ангажоване јединице Министарства унутрашњих послова, пре свега спасилачке и јединице ватрогасних служби, као и Одељења саобраћајне полиције чији су припадници регулисали саобраћај на саобраћајницама које су биле угрожене услед пада стабала.

            Испред локалне самоуправе биле су ангажоване екипе комуналне полиције, као и екипе ЈКП „Чистоћа", а према речима Максимовића, градско одељење за ванредне ситуације примило је током дана пет захтева грађана.

            „У питању су захтеви станара две стамбене зграде на којима је оштећена кровна конструкција и три власника индивидуалних стамбених објеката који су, такође, претпели оштећење крова", прецизирао је Максимовић.

            Екипе ЈКП „Чистоћа" су до касно протекле ноћи и током данашњег дана радиле на уклањању и сечи стабала на више путних праваца, пре свега на старом путу за Чачак, од Старог гробља ка надвожњаку и у Карађорђевој улици. Сви паркови у центру града били су захваћени невременом, па су многа стабла изваљена и гране поломљене.

            „Последња информација је да су сва стабла уклоњена и штете саниране и ниједно стабло више не педставља опасност по становништво", тврди Максимовић и додаје да је акција била усмерена најпре на обезбеђивање безбедности сваког грађанина и објекта.

У невремену су незнатно оштећене кровне конструкције и две основне школе: „Димитрије Туцовић" (ветар подигао лимену конструкцији) и „Четврти краљевачки батаљон" (где је, заједно са олуцима који су пали са објекта уклоњена оштећена кровна конструкција на фискултурној сали).

У центру града највише су оштећене стамбене зграде у улици Октобарских жртава и на Тргу српских ратника (поред хотела „Турист").

„Екипе ватрогасаца учиниле су све што су могле да санирају последице олујног ветра, а у наредном периоду надлежни ће извршити процену безбедности и размере неопходне санације", прецизирао је Максимовић.

Према речима Слободана Радаковића, начелника Одељења комуналне полиције Града Краљева, они су преузели спасилачку улогу, која и представља најважнију улогу комуналне полиције.

„Заштитили смо материјална добра стављањем траке око оштећених објеката, како грађани, нарочито деца, не би пролазили простором где би могла да буде угрожена њихова безбедност", навео је начелник комуналне полиције, појашњавајући да су грађани усмеравани на улице у којима објекти нису имали ошећења и није било поломљених и изваљених стабала.

Он је додао да је комунална полиција обавестила све надлежне службе о неопходности изласка на терен и оценио да су се, реагујући, сви они брзо организовали и уклонили све што се налазило на пешачким стазама, коловозима и тротоарима. Припадници комуналне полиције обавештавали су грађани да не излазе из кућа и станова док поломљена и изваљена стабла и гране не буду уклоњени, па је према оцени свих надлежних, све после невремена које је у поподневним сатима протутњало кроз сам центар града, одрађено на најбољи могући начин и у најбржем року.

Print Friendly, PDF & Email