Његово преосвештенство епископ жички господин Јустин, у владичанском дому, примио је данас НИС Фед куп селекцију Србије, предвођену Јеленом Јанковић и селекторком Татјаном Јечменицом-Јевтић. Том приликом их је благословио пред меч првог кола ФЕД купа светске групе Б 2016, који играју са Шпанијом.

Пријему су присуствовали и градоначелник града Краљева Томислав Илић и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић.

            Његово преосвештенство је истакао да је почаствован доласком женске тениске репрезентације и да му је велика радост да уживо види оне који су се борили за боје наше земље.

„Што држава има квалитетнијих и бољих људи, толико је озбиљнија и јача и значи у породици европских и светских земаља. Што се тиче духовнога, ми знамо шта Србија значи у православном свету. Што се спорта тиче, ви сте амбасадори наше земље свуда у свету. Желим младим тенисеркама да достигну славу Јелене Јанковић, а Јелени да достигне своју стару славу“, поручио је епископ жички Јустин, пожелевши српским тенисеркама да им боравак у Епархији жичкој, у граду Краљеву, буде пријатан, да буду задовољне, да на меч изађу растерећене и да се, са молитвом и благословом, потруде да победе.

„Ви сте подстрек чак и нама у Цркви, јер ја, када у беседама својим говорим верницима да морамо да се трудимо, кад је време поста, молитве, уздржања, говорим да морамо да се угледамо на наше спортисте, иза којих су године, деценије рада, још од детињства. И ми се у Цркви боримо за царство небеско, да будемо прави људи, свети људи. Све је могуће, да се победи и јачи противник, па Давид је победио Голијата“, рекао је владика, поручивши тенисеркама да се, уз велику борбу, велико пожртвовање и мотив, никада не уплаше противника и да имају његов потпуни благослов.

            Нис Фед куп селекцију Србије је потом у манастиру Жичи примила сестра Нектарија, која их је, кроз кратку причу и обилазак манастира, упознала са историјом ове велике српске светиње.  

 


 

 

Аеродром „Морава“                                                        04.02.2016.

 

 

Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре задужен за ваздушни саобраћај Зоран Илић је посетио Краљево. Разлог је, како је истакао, договор око тога како би аеродром „Морава“ у Лађевцима почео да функционише што се тиче цивилног дела.

Наиме, како је на седници Владе Србије последњег дана јануара ове године одлучено, током прве половине фебруара у Србији ће почети да ради предузеће „Аеродроми Србије“ д.о.о, а први задатак новог предузећа биће успостављање цивилног ваздушног саобраћаја на аеродрому „Морава“ у нашем граду, који још увек нема међународни код.

Према речима помоћника министра, да би цивилни део прорадио, потребно је да се направи уговор са Министарством одбране и привредним друштвом Аеродроми Србије” д.о.о, који ће бити цивилни оператер на будућем војно-цивилном мешовитом аеродрому.

„Мораће да се направе и уговори којим ће бити утврђен начин коришћења полетно-слетне стазе, такси стаза и других садржаја неопходних да аеродром функционише у стандарду, који је прописан Међународном организацијом цивилног ваздухопловства. Стандарде и наше законе спроводе Директорат цивилног ваздухопловства и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре“, рекао је Илић.  

На аеродрому већ постоји путнички терминал, платформа за цивилни ваздухоплов, са тзв. ерсајд стране, потребни паркинзи и остала инфраструктура за функционисање путничког терминала. Потребно је да се унесе нешто опреме у терминал да би био оспособљен за прихват и отпрему и путника и робе.

Како је помоћник министра истакао, аеродром „Морава“ већ сада могу да користе мањи авиони, распона крила до 36 метара, какав је АТR 72. Већина лоу кост (low cost) компанија, као и „Ер Србија“ (Air Serbia), користе боинг 737 (boeing 737) и ербас 319 (airbus 319), те је потребно додатно опремање аеродрома – проширити полетно-слетну стазу и прилагодити стандардима за летове већих авиона и тзв. такси стазу која повезује писту са платформом, као и посебна опрема за прецизно слетање и систем светлосног обележавања за ноћно летење.

„Надамо се да ћемо аеродром у потпуности припремити и оспособити до завршетка коридора 11, који треба да, крајем ове или почетком следеће године, буде директна веза од Београда до Прељине, а до аеродрома „Морава“ је још мало потребно. Лоукостери ће имати понуду коју неће моћи да одбију због квалитета услуга и цене и практично ће сами доћи да користе овај аеродром. Имамо пример да „Виз ер“ (Wizz Air) данас лети на релацији Београд-Париз, полеће са Аеродрома „Никола Тесла“, али не слеће ни на „Шарл де Гол“ ни на неки други познати париски аеродром, већ на аеродром 70 км северозападно од Париза“, каже Илић.

Како наводи, прошле године је „Виз ер“ на аеродрому Ниш за шест месеци остварио приход већи од свих ранијих годишњих прихода аеродрома. Он истиче да мањи аеродроми у Србији имају добру перспективу јер „Никола Тесла“ планира озбиљне инвестиције које ће му поскупети услуге, а то ће лоу кост компаније радије определити за квалитетну а јефтинију услугу мањих аеродрома у Србији.

Састанку у Краљеву су, између осталих, присуствовали и представници градова и општина Рашког и Моравичког округа, као и државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић.

        

 

 

 

 Седница Градског већа града Краљева                       03.02.2016.

 

Данас је одржана 49. седница Градског већа града Краљева.
Акти са седнице>
>>

            

Print Friendly, PDF & Email