Чланови камерног хора „Con Vocale" из норвешког града Скиена, краљевачког градског гудачког оркестра „Црвчанин" и неколико гостујућих солиста, одушевили су вечерас својим заједничким концертом публику у свечаној Сали зграде Градске управе у Краљеву.

Репертоаром од норвешких традиционалних песама, преко култних композитора норвешког и српског народа – Едварда Грига и Стевана Мокрањца, као и савремених композитора, сви извођачи су,према оцени публике, показали врхунске домете хорског певања.

Организатори концерта,до којег је дошло захваљујући гостовањима гудачког квартета оркестра „Црвчанин", који је у Норвешкој био два пута заредом, су Културни центар „Рибница" Краљево и диригент и уметнички руководилац тог хора Чедомир Попадић.

Камерни хор „Con Vocale" основан је 2004. године, има 28 чланова, изводи варирани репертоар, од барока до Аббе и Битлса и стални је хор у поставци „Реквијема" норвешког композитора Ивера Клеива како у земљи, тако и иностранству, а прошле године наступали су у Будимпешти, Риги и Љубљани.

Бивши Краљевчанин Чедомир Попадић, који је уметнички руководилац и диригент тог хора од 2010. године, 2005. године је добио стипендију норвешке владе, завршио специјалистичке студије из музичке педагогије на Телемарк Јуниверсити колеџу, а 2010. године, уз стипендију норвешког краља, магистрирао на Краљевској Музичкој Акедмији у Ослу. Осим што је диригент градског хора у Скиену, Попадић је ове године постао и директор уметничке школе у оближњем граду. Организујући већ неколико посета наших музичара у Норвешкој и гостовање хора у Краљеву, постао је прави мост између уметника два града.

Пер Хелге Берган, директор хора из норвешког града Скиена, рекао је да су у Србији, не зато што имају диригента из Србије, већ зато што су чланови два хора из Норвешке, који су у нашој земљи гостовали две године, о Србији по повратку говорили само у суперлативима.

Он је додао да је Чедомир Попадић, преко кога су и упознали српску културу, за три године подигао квалитет хора са којим, као талентовани уметник, заједнички сазрева.

„Овде смо свега неколико дана, али успели смо да видимо најлепше од српске културе, фолклора,народних песама, због чега смо одушевљено реаговали на предлог краљевачких власти да наш Сиен и Краљево постану градови-побратими", рекао је Перх Хелге Берган.

Заменик градоначелника Краљева Милун Јовановић, који је приредио пријем за госте из Норвешке, изразио је наду да ће сарадња два града на плану културе моћи да се прошири и на друге видове обострано корисне комуникације.

„Са директором хора разменио сам информације, добили смо и позив норвешког града Скиена за побратимство и зато, уз традиционално гостопримство какве пружамо својим гостима, члановима хора из Норвешке, иде и утисак да ће наша сардња можи да буде прошиена и на друге области", рекао је заменик градоначелника Милун Јовановић.

Градски гудачки оркестар „Црвчанин", који је основан је пре две године при Културном центру „Рибница" у Краљеву, добио је на поклон комплете жица за инструменте од норвешке амбасаде. Поклон вредан 1.000 евра уручила је представница амбасаде Норвешке у Србији у име амбасадора Нилса Рагнара Камсвага који је, иако најављен, у последњем тренутку морао да откаже своју посету Краљеву. 


 

Print Friendly, PDF & Email