Делегација братског и партнерског Града Марибора, коју је предводио градоначелник Александер Саша Арсенович, била је гост нашег града током „Недеље ‘Веселог спуста’“ и учествовала у традиционалном спусту низ Ибар. Део посете посвећен је и разговорима представника два града о заједничким прошлим и будућим активностима. На званичном пријему у градској кући делегацију је угостио градоначелник Краљева др Предраг Терзић са сарадницима – помоћником градоначелника за сарадњу са партнерским градовима Kристином Марковић, чланом Градског већа града Kраљева задуженим за урбанизам, грађевинарство и стамбено-комуналне делатности и рад са месним заједницама Владимиром Баралићем, као и директором „Веселог спуста 2022“ Александром Ерцем.

Према речима градоначелника Краљева, током претходних неколико дана они су разговарали о почецима братских односа Kраљева и Марибора, о нашој историји и сарадњи која ја успостављена између мариборских и краљевачких  основних и средњих школа, али и о могућностима да сарадња буде проширена и на друге области.

„Мислим да је иницијатива господине Арсеновича изузетно значајна јер смо на данашњем састанку разговарали о томе шта краљевачка привреда производи и шта може понудити Марибору и Словенији. Он је јако пажљиво уписивао имена  свих компанија са подручја града Kраљева које производе оно што може да се прода на словеначком тржишту и што Мариборчани желе да купе“, изјавио је Терзић додавши да, након овог састанка, делегација Марибора има састанак са представницима Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа и са оним фирмама које желе да успоставе сарадњу са предузећима из Марибора.

Како је подсетио, краљевачки студенти последњих неколико година уписују факултете у Словенији и жеља градоначелника Марибора јесте да студенти из Kраљева уписују факултете у Марибору.

„Из тог разлога организоваћемо састанак Универзитета у Марибору, директора, наставника и ученика средњих школа са територије града Kраљева како би им они представили могућности студирања. Студенти из Србије и из Kраљева би имали исте услове студирања као и студенти из Словеније, што им омогућава да стекну диплому из земље која је чланица Европске уније, а да их притом то не кошта пуно“, појаснио је Терзић.

Градоначелник је истакао да, поред наставка сарадње у области културе и у области спорта, Град Марибор и Град Краљево треба да прошире сарадњу и на друге области.

„Радује ме што градоначелник Марибора, као човек из привреде, жели да покрене иницијативу која је од великог значаја за све привредне субјекте из Kраљева и Марибора и представља практичну примену наших братских односа. Уверен сам да ћемо сви заједно у томе и успети“, поручио је први човек Краљева.

Градоначелник града Марибора Александер Саша Арсенович није крио радост због дивних утисака које ће понети након прве посете нашем граду.

„Уживали смо у манифестацији која је имала пуно садржаја у граду и  окупила десетине хиљада људи, шта нас је стварно фасцинирало јер данас је град потпуно чист и све изгледа као да се ништа није догађало. Ми можемо то научити од вас – да будемо бољи након одржавања нашег фестивала“, изјавио је Арсенович.

Он је подсетио да наше градове спаја пуно тога из историје – више заједничких држава, у Другом светском рату Срби су јако пуно помогли Словенцима који су били прогнани из својих домова, попут његовог деде.

„Данас смо у неком другом раздобљу и треба да размишљамо како да  људима данас буде боље. Желимо да направимо сарадњу у привреди, а надам се да ћемо имати сарадњу и у црпљењу европских фондова, као и у умрежавању универзитета. Надам се да ћемо ускоро показати све могућности студирања у Марибору. Већ пуно студената из Краљева студира у Словенији, а било би нам драго да их мало више студира у Марибору него у Љубљани, тако да се морамо показати у најбољем светлу“, истакао је градоначелник Марибора.

Print Friendly, PDF & Email