Истанбул је нова дестинација на коју ће, током наредне две године, моћи да се путује авионом са краљевачког Аеродрома „Морава“.
Од 4. јануара 2022, српска национална компанија Ер Србија ће имати редовну линију од јавног интереса са Аеродрома „Морава“ Краљево до Истанбула.

Поред тога, сезонски, током летњег реда летења, обављаће летове ка Солуну и Тивту.

Сви летови са Аеродрома „Морава“ Kраљево биће реализовани два пута недељно авионима типа АТР72 капацитета 66 седишта.

На основу резултата тендера за обављање услуга ваздушног превоза на линијама од јавног интереса који је расписала Влада Републике Србије, Ер Србија ће на новим линијама летети до 31. децембра 2023. године.

Како се наводи у Уредби о условима за проглашење линије у јавном интересу у ваздушном саобраћају, линија у јавном интересу може да се прогласи ако се односи на руту ка аеродрому који опслужује регион или регионе у развоју у Србији или уколико рута има мање од 100.000 путника годишње.

Да би линија добила статус да је у јавном интересу, потребно је и да превоз другим видом саобраћаја не задовољава потребе региона, да на линији не постоји комерцијални интерес за обављање редовног авио-превоза и да је релација значајна за привредни и друштвени развој Србије, а „нарочито за повезивање региона са индустријским центрима, привлачење инвестиција, повезивање са дијаспором“ и да се успоставља у редовном авио-превозу за период утврђен законом.

Када је пре две године Влада донела одлуку о проглашењу линија у јавном интересу, са „Мораве“ је успостављен авио-саобраћај са Бечом, а током летње сезоне и са Солуном.

Print Friendly, PDF & Email