Асфалтом је прекривена још једна деоница пута Студеница-Рудно. Радови на изградњи овог путног правца, од изузетног значаја не само за мештане Студенице, Рудна и Ушћа, већ и за туристе који желе да обиђу српске светиње или уживају у благодетима сеоског туризма, према речима извођача, напредују и брже од предвиђеног. Радове је, са представницима извођача и надзора, као и мештанима, обишао градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Према његовим речима, захваљујући председнику Републике Србије Александру Вучићу, до сада је укупно изграђено 6,2 километра пута, од чега два километра из смера Рудна ка Студеници и 4,2 километра од Студенице ка Рудну.

„Генерације становника Студенице, Рудна, Бзовика, Реке сањали су да се, коначно, изгради асфалтни пут од Студенице до Рудна и да се споје две српске средњовековне светиње – манастири Студеница и Градац. Овај пут много значи мештанима свих ових места, значи живот за њих, а туристима који долазе да посете и Студеницу и Рудно биће много лакше да путују овим путем. Најважније је да наставимо даље асфалтирање, да наставимо даљу градњу. У сарадњи са Владом Републике Србије, са председником Србије, предузећем „Путеви Србије“, наставићемо изградњу овог пута како би коначно био завршен у целој дужини од чак 17 километара.“, поручио је градоначелник.

Он је скренуо пажњу и на то да радници ангажовани на овом терену пожртвовано и вредно раде, од раних јутарњих часова, чим је свануло.

„Треба погледати како вредно из дана у дан раде на изградњи овог пута и треба им одати признање и захвалност. Мислим да су и Краљевчани и мештани више него задовољни. Квалитет пута је одличан – исти је као квалитет Ибарске магистрале, и за путнички и за теретни саобраћај, што ће много значити да буде трајнији и да деценијама служи мештане“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом обиласка асфалтирања дела пута Студеница-Рудно.

Како истиче шеф Секције Краљево предузећа „Нови Пазар-пут“ Бранислав Папакоча, свакодневно је десетак радника на терену, ангажована је тешка механизација, багери гусеничари, врши се ископ…

„На овом делу пута од 6,2 километра, рачунајући део од Студенице ка Рудном и обрнуто, тренутно је извршен ископ око 48.000 кубика, уграђено више од 15.000 кубика дробљеног каменог агрегата. Пут је рађен не само за путнички саобраћај него и за тешко оптерећење, пошто овде пролазе камиони који превозе дрво односно огрев. За квалитет пута гарантујемо – прате нас људи из „Путева Србије“ као надзор и Централна путна лабораторија Војводина, и имамо све атесте о уграђивању материјала“, каже шеф краљевачке секције предузећа „Нови Пазар-пут“ додајући да је основна ширина пута пет метара, а ширина у кривинама и серпентинама и до седам односно осам метара, зависно од дела серпентине.

Папакоча истиче да су веома захвални мештанима Студенице и Рудна, који нису правили проблеме око имовинско-правних односа, што је врло битно за наставак радова.

Задовољство оним што је видео на терену не крије ни Милован Јевремовић, рођен у селу Лазе, на око пет километара од Рудна, који се лично обратио председнику Републике Србије Александру Вучићу приликом прошлогодишње посете нашем граду питајући за радове на овом путном правцу. Од председника је тада добио обећање да ће радови ускоро бити започети.

„Председник Србије Александар Вучић је прошле године обећао да ће радови на овом путу бити започети и испунио је обећање. Захвални смо председнику који је препознао потребе мештана студеничког и рудњанског краја и дато обећање испунио“, нагласио је Јевремовић додајући да потреба за путем у овом крају сеже деценијама уназад.

„Пут је од великог значаја за студенички крај, Рудно, Бзовик… веже Девиће ка Ивањици, цео крај са Голије ће гравитирати овим путем јер је много ближе да иду овим путем према Београду, Рашки и Новом Пазару него преко Пожеге, Ужица, Чачка… Поспешиће туризам Рудна, Бзовика, Смиљанића, Коритника, целог краја… Повезује Студеницу и Градац, па они који дођу у Студеницу могу да изађу на Рудно и иду према Градцу, не треба да се враћају истим путем“, каже Јевремовић.

Како је истакнуто приликом обиласка, предстоји наставак радова – још девет километара до моста Бревине како би се спојило са Рудном.

Print Friendly, PDF & Email