Бројни заљубљеници у природу, планину, пешачење или шетњу, сунцем испуњен дан, зелено пребојен поглед, планински ваздух, нежни – иако дивљи, бели цвет невероватног мириса… кренули су прелепог сунчаног недељног мајског јутра у посету нарцисима на планини Столови… Ка Каменици, полазном одредишту, упутиле су се веселе и насмејане групе и групице Краљевчана – са целе територије града, али и суседа, па и гостију из партнерских и других градова… чланови планинарских друштава, али и појединци из Ушћа, Врњачке Бање, Трстеника, Ужица, Kрагујевца, Београда, Ниша… аутобус ватрогасаца из Марибора, који су један дан своје тродневне посете Kраљеву посветили боравку у природи.

Манифестацију „Нарцису у походе“, шездесет шесту – једну од најдуговечнијих у Србији, како је истакао, званично је отвореном прогласио градоначелник Краљева др Предраг Терзић

„Ово је 66. пут да планинари из Kраљева, из околине Kраљева, али и целе Србије и шире, долазе у Каменицу и одавде крећу пут Столова нарцисима у походе. Молим вас да данас сви заједно поштујемо правила – да не беремо нарцисе, да бринемо о природи, али да свакако проведемо најлепше могуће време на једној од најлепших планина у Србији, која је за многе још увек неоткривена, а за нас Краљевчане сигурно једна од најлепших“, с поносом је казао градоначелник пред сам почетак ове републичке планинарске акције.

„Захваљујем свим организаторима, који су се потрудили да сви заједно можемо да одемо стазама које су припремљене, да прошетамо, али и да се касније вратимо овде у Kаменицу, где ће поподне бити и забава, први пут на овај начин, у организацији Месне заједнице”, рекао је Терзић.

Манифестација је од назива „Берба нарциса“ постала „Нарцису у походе“ у жељи да се подигне еколошка свест о очувању природе и овог дивљег цвета, који је законом заштићен, како не би дошло до његовог истребљења.

Они који су у доброј физичкој кондицији, најупорнији и најиздржљивији, при походу, пред собом имају средње тешку стазу до 1.375 метара надморске висине, дугу 21 километар, са висинском разликом од око 1.00 метара успона и око 800 метара спуста (Каменица – Орловац – Равни сто – Ниловска превоја – Усовица – Ниловска превоја – Равни сто – Орловац – Дебело брдо – Брезна).

Они нешто слабије кондиције, готово упола краћу стазу – 11 километара, са успоном од 700 метара и спустом 500 метара (Каменица – Орловац – Дебело брдо – Брезна).

И једни и други – свакако – здраво, у природи, проведен дан, испуњен добрим расположењем, дружењем, уживањем… и још једним сусретом са пролећним весником нарцисом – симболом буђења, рођења и почетка.

Print Friendly, PDF & Email