Након ребаланса градског буџета створили су се услови да се у Месној заједници Лопатница, која постаје веома значајна на мапи сеоског туризма, асфалтира пут дужине 456 метара, ширине 4,5 метра, да се заштите базени и да прашина, која је правила проблем, буде санирана. У циљу развоја туризма, којим се у овом крају у последње време бави све више домаћинстава, локална самоуправа ради на побољшању инфраструктуре.

Управо завршене радове обишли су представници града Краљева, Рашког управног округа, градских јавних предузећа.

Како је истакао заменик градоначелника Милун Јовановић, град Краљево, преко Дирекције за планирање и изградњу, реализује план за ову годину помажући становништву да остане и опстане у Лопатници, бави се пољопривредом, али и да развија туризам јер је крај богат.

„Надамо се да ћемо изградњом инфраструктуре овог типа створити предуслове да се прошире капацитети, јер то је и приход града. У односу на расположива средства у наредној години, настојаћемо да равномерно третирамо проблеме својих грађана, иако ће бити веома тешко због величине територије. Трудићемо се да равномерно развијамо целу територију, а и од државних органа ћемо тражити да равномерно третирају општине и градове“, рекао је заменик градоначелника.

У Лопатници је летос било и страних гостију, али није било довољно смештајних капацитета, а ни хотел, са тридесетак соба, није радио због лоше инфраструктуре, прашњавог и неасфалтираног пута, кажу мештани.

„У буџету ћемо први пут, и можда први у Србији, обезбедити око 10 милиона динара за поспешивање туризма, да они који се баве овом делатношћу путем пројеката аплицирају и обезбеде средства за још смештајних капацитета. Ми ћемо уложити у верски, здравствени, ловни туризам у Рашком округу. Настојаћемо да увежемо туризам и пољопривреду, мислим да је то развојна шанса у наредних 20 година. Надам се да ће Краљево и Рашки округ постати центри пољопривреде и туризма“, рекао је начелник Рашког управног округа Небојша Симовић.

Директорка Дирекције за планирање и изградњу краљево Марица Мијајловић је истакла да ће се град трудити да буде више циљних, одређених акција, које су иницијална каписла за будући развој.

„Ако ће овако нешто активирати развој сеоског туризма, отварање и рад хотела, на таквим стварима град треба да ради“, поручила је Михајловићева. 

Хотел који је Срећко Милојевић, који се туризмом бави више од двадесет година, подигао у Лопатници сада ће моћи да туристима пружи мир и тишину, пријатан и удобан одмор будући да уместо прашњавог до хотела води асфалтирани пут. И он и председник Месне заједнице изразили су задовољство због подстицаја развоја сеоског туризма, што је од великог значаја за младе који живе у Лопатници.

 

            

Print Friendly, PDF & Email