Савет за родну равноправност града Краљева организовао је новогодишњи коктел за своје сараднике и медије.

Према речима председнице Савета Лидије Павловић, иако је конституисан средином 2014. године, својим активностима, чланови су дали на значају Савета и уопште теми која је и у Србији и у Краљеву маргинализована.

„За нама је успешан период. Одрадили смо успешно прву активност која се односила на изборе у саветима месних заједница, а тицала се повећања учешћа жена у саветима. У скоро свим саветима на територији града Краљева успели смо да имамо бар по једну жену. Најактивнијим су се показале месне заједнице Рибница, у којој од 13 чланова има седам жена, и Жича, у којој од девет чланова има четири жене“, изјавила је заменица секретара Скупштине града Краљева -председница Савета Лидија Павловић.

Савет је ушао у буџет града Краљева за 2015. годину, усвојен на седници 25. децембра 2014. године. Како наглашавају у Савету, то је велики успех.

„Прошла су нам три пројекта – оснивање СОС службе, Жива библиотека (кроз људе који говоре своје проблеме грађанкама и грађанима ћер бити приказано која је то проблематика која је основ родне равноправности), и пројекат именовање улица по познатим грађанкама. Они су ушли у програмски буџет. Надам се да ће 2015. за нас бити много успешнија. Развијаћемо сарадњу са потписницима протокола и свим другим институцијама са којима Савет сарађује“, рекла је Лидија Павловић.

Како је истакао градоначелник града Краљева Томислав Илић, град подржава рад Савета за родну равноправност.

„Ми смо издвојили средства у буџету за 2015. годину, 450.000 динара. Надам се да ћемо тиме успети да подржимо планиране акције. Такође, надам се да ћемо касније, у наредном буџету, определити и више средстава и да ћемо подржати још њихових пројеката“, поручио је градоначелник Краљева.

Свим грађанима и грађанкама Краљева, нарочито женама, председница Савета за родну равноправност пожелела је срећну и успешну Нову годину.

 Print Friendly, PDF & Email