Поводом Дана цивилних инвалида рата и жртава фашизма, који се обележава 6. априла, Удружење цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање одржало је 3. априла 2014. године конференцију за новинаре како би грађане упознало са програмом за дан сећања на све жртве рата и позвало их да присуствују парастосу на Гробљу стрељаних октобра 1941. године.

 

Савез Удружења цивилних инвалида рата Србије меморијално обележава 6. април у знак сећања када су пале цивилне жртве приликом бомбардовања Београда од немачке фашистичке војне силе 1941. године, у необјављеном рату, као и у знак сећања на цивилне жртве фашистичког терора широм земље и жртве страдале у масовном стрељању цивила у Краљеву. Шести април обележава се и у знак сећања на цивилне жртве НАТО бомбардовања 1999. године.

Организација цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање данас броји 74 цивилна инвалида са оштећењима од 20 до 100 процената. Ова хуманитарна организација социјалне оријентације брине о својим члановима и  помаже им. Она прати социјално, материјално и здравствено стање инвалида и пружа им помоћ у остваривању њихових права. Такође, подстиче активности за укључивање цивилних инвалида рата у друштвени живот.

Председник Удружења Драгутин Матић каже да су у Удружењу задовољни оним што град и друге институције чине за њих.

„Ми смо до сада за свој рад имали моралну и материјалну подршку Градске управе, скромну, али за данашње услове веома значајну. Велику подршку имали смо и од Општинског одбора Црвеног крста и Српске православне цркве“, изјавио је Матић.

Према речима помоћника градоначелника града Краљева Радомира Јовановића, град Краљево помаже Удружењу кроз суфинансирање пројеката преко конкурса који се расписује два пута годишње. Цивилни инвалиди имају и бесплатан превоз од места становања до Краљева и назад, који финансира град на основу уговора о превозу.

            „Сећамо се са пијететом свих жртава које су настрадале 6. априла 1941. и свих жртава које су настрадале у НАТО бомбардовању које је задесило нашу слободну и независну државу Србију. Град Краљево ће и у наредном, као и у претходном периоду, подржавати ово удружење и пружити сву могућу правну заштиту у могућности остваривања права из области социјалне заштите преко Министарства рада и социјалне политике. Такође, представници града ће, као и сваке године, положити венац и присуствовати парастосу на Гробљу стрељаних“, изјаио је помоћник градоначелника Радомир Јовановић.

Конференцији за новинаре, поред представника борачких организација и Удружења учесника ратова 1991-1999. године, присуствовали су и представници Црвеног крста Краљево, који, према речима секретара Радмиле Добрић, помаже члановима Удружења који су у стању социјалне потребе.

           

 

 

Print Friendly, PDF & Email