Град Краљево је, као и протеклих година, заједно са Удружењем породица палих бораца ратова од 1990. до 1999. године, Удружењем учесника рата 1991-1999. и Војском Србије, обележио Дан сећања на браниоце отаџбине страдале у ратовима од 1990. до 1999. године – 24. март.

Сећање на хероје је почело програмом названим „Живите у нама“ у згради Градске управе града Краљева. Обраћајући се прецима и потомцима страдалих у ратним сукобима на просторима бивше Југославије од 1990. до 1999. године, градоначелник Краљева Томислав Илић је рекао:

„Нема већег зла од рата. Тек кад замукну топови, виде се размере ратне пустоши. Све је, ипак, у време мира надокнадиво, осим људских живота, па се последице рата и мере по броју страдалих. Као и много пута раније, наш град ни овога пута није поштеђен и заобиђен. Историја нам је очито одредила улогу страдалника.

Тужни смо због страдалих, али и поносни на њихово херојско дело. И њихови животи су уграђени у темеље државе и града. Наша је дужност да бринемо о њиховим живим сродницима, да им помажемо колико можемо и нађемо им се у невољи и при руци. Знам да много тога још није урађено, али се надам и очекујем да ће у времену које је пред нама све бити исправљено и обавезе државе и града испуњене. То је дуг свих нас према породицама жртава и јунака, којима посвећујемо овај дан“, поручио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

            У кратком песничко-музичком програму глумци Краљевачког позоришта Биљана Талић и Предраг Павловић казивали су стихове Десанке Максимовић, Даре Секулић, Милоја Радовића и Љубомира Симовића, а пригодне нумере су извели ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Марта Кужић и Андрија Алексић, уз сарадњу професорке Марије Остојић.

Након тога, на спомен-обележје страдалим у ратовима 1991-1999. године на Тргу Јована Сарића, уз химну Србије, коју је извео Ватрогасни оркестар „27. септембар“, цвеће и венце су положили представници града, Рашког управног округа, Војске, Полиције, бројних удружења и организација и појединци.

Свештеници Епархије жичке су служили парастос пострадалим браниоцима отаџбине у ратним сукобима од 1990. до 1999. године.

            Поводом обележавања 24. марта – Дана сећања на страдале у НАТО агресији, у касарни „Јован Курсула“ у Јарчујку, након обраћања потпуковника Александра Дедића, венце су на спомен-обележје „Херојима 252. оклопне бригаде“ положиле делегације 2. бригаде Копнене војске, Рашког управног округа, града Краљева, породице погинулих, удружења и организације.

Из редова 252. оклопне бригаде живот су положила 24 хероја, а 123 су теже и лакше рањена. За своје резултате и пожртвованост бригада је одликована Орденом Заставе II степена. У касарни у Рибници је направљена спомен-соба Друге бригаде Копнене војске, чији посебан део заузимају експонати који чувају сећање на погинуле припаднике бригаде у периоду 1990-1999. Собу и богослужбени простор обишли су и овог 24. марта чланови породица и представници делегација.

            Овогодишњем обележавању Дана сећања у нашем граду је присуствовала председница Удружења породица палих бораца ратова од 1990. до 1999. Републике Србије Добрила Копривицa.

 

          

           

          

          

          

          
          

Print Friendly, PDF & Email