У граду Краљеву, у суботу, 4. јула, одавањем поште и полагањем венаца на Споменик отпора и победе, у парку код железничке станице, обележен је Дан борца, називан и празником устанка народа Југославије.

У име града Краљева, венац су положили председник Скупштине Сретен Јовановић, заменик градоначелника Милун Јовановић и чланице Градског већа Маја Мачужић и Гордана Стојковић. Почаст борцима одали су и посланик Зоран Бојанић, представници Рашког управног округа, Војске, Безбедносно-информативне агенције, као и бројних борачких удружења.

Председник Скупштине је подсетио на то да је на данашњи дан 1941. године тадашња комунистичка партија позвала све народе на устанак, који је после четворогодишње борбе донео слободу.

„Ово више није државни празник, али је битан дан, како за некадашњу Југославију, тако и за Србију, јер је тада показано јединство народа у одбрани. Историја наше земље обилује историјским датумима, преко којих смо стварали слободу. Треба да пренесемо на младе генерације традицију сећања, да знају да је ова држава крвљу стварана. Последњих неколико година, када је град поново преузео обележавање и 4. и 7. јула, показују да може да се мења власт, али однос према онима који су дали живот за слободу никад не сме да се промени. Жртве нас обавезују да се сећамо“, рекао је председник Скупштине града Краљева.

„Ово је дан када се сећамо на наше борце који су учествовали у ослобађању земље, који су од првог дана 1941. до 29. новембра 1944. борили против фашистичког завојевача. Издржали су сва борбена дејства, све тешкоће рата, и ми смо им на томе захвални. Са овог подручја у време борбених дејстава било је око 7.000 људи, после ослобођења прикључио се велики број омладинаца способних да учествују у рату у разним другим јединицама. Сматра се да је око 11.000 бораца са подручја данашњег града Краљева учествовало у борбама. Памтимо њихове подвиге у ослобађању наше земље од фашизма и захваљујемо им“, рекао је Милан Матијевић, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“.   

Као државни празник, Дан борца се обележавао од 1956. године, а Одлуком Владе Србије од 2001. више не. Дан борца је обележавао годишњу седницу Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email