Полагањем венаца на споменик палим борцима у Ковачима, град Краљево, Месна заједница Ковачи и Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ обележили су 7. јули, Дан устанка против фашистичког окупатора у Другом светском рату.

Венац на споменик на којем стоји 34 имена страдалих у ратовима од 1912. до 1999. године су, у име града, положили Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева, и Вукман Ракочевић, помоћник градоначелника града Краљева.

Председник Скупштине је одао признање организацији СУБНОР-а и МЗ Ковачи, која није прекинула обележавање 7. јула, дана када је званично почела борба против фашизма.

„У времену када се повампирује фашизам, морамо бити јединствени. Да захтевамо да се поново уједине политика и свест и да Србија не буде једна од ретких земаља која не обележава дан када је започела борба против фашизма. Одајемо славу жртвама и остављамо у сећање младима да су ово места и дани када морамо да заћутимо и да се поклонимо онима који су дали живот за слободу. Ово место, где крст и петокрака стоје заједно, подсећа нас и обавезује да никада не заборавимо жртве које су пале у свим ратовима – 1912-1918, 1941-1945, 1991-1999, да бисмо ми данас живели у слободи“, рекао је председник Скупштине.

Догађај од пре 73 године, када је Жикица Јовановић Шпанац у у Белој Цркви започео оружану борбу под вођством Комунистичке партије Југославије, прихваћен је касније као почетак устанка у Србији. Као државни празник, Дан устанка се обележавао до 2001. године, када је укинут одлуком Владе Србије.
 


Кампања Савета за безбедност саобраћаја града Краљева

У склопу промотивних активности, Савет за безбедност саобраћаја града Краљева организовао је прву кампању у овој години намењену пешацима, која има за циљ да укаже на све опасности које постоје уколико се коловоз у семафоризованој раскрсници пролази на црвено.

Чланови Савета су, на раскрсници Пљакине и Београдске улице, симболично, цегером и флајером, награђивали оне који су пешачки прелаз прешли на зелено. Како кажу, они хоће да упозоре нарочито возаче, али и све друге учеснике у саобраћају, да обрате пажњу на пешаке. Ипак, и пешаци морају да схвате да су они ти који одлучују о свом  животу.

Према речима члана Градског већа града Краљева Ненада Марковића, председника ужег састава Савета, пешаци су најкритичнија група учесника у саобраћају. Најтеже саобраћајне незгоде дешавају се пешацима. У Краљеву је прошле године настрадао 81 пешак, од тога су четири погинула, а 16 је тешко повређено.

Адекватном едукацијом и придржавањем правила свих учесника у саобраћају број смртно пострадалих би могао да се смањи. Најављене су измене Закона о сабраћају, којима ће се можда пооштрити казнена политика.
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email