Полагањем венаца и цвећа и парастосом на Гробљу стрељаних октобра 1941. године, град Краљево је обележио Дан цивилних инвалида рата и жртава фашизма.

Одата је пошта цивилним жртвама страдалим у бомбардовању априла 1941. године, али и током целог Другог светског рата, у фашистичком и, нажалост, савезничком терору. Одата је пошта и жртвама страдалим после рата, када су од заосталих експлозивних средстава животе изгубили многи, нарочито деца. Одата је пошта цивилним жртвама НАТО бомбардовања 1999. године.

На крају Другог светског рата, Срез жички имао је 1.800 цивилних инвалида рата. У НАТО бомбардовању, на подручју општине Краљево, тешко је рањено 16 грађана, од којих троје деце од седам до 16 година.

Како рече градоначелник града Краљева Драган Јовановић обраћајући се након парастоса:

„Између једних и других – године… Деценије их деле… А судбине их спајају у нашем помињању. У нашем сећању. У нашим молитвама. Ми их из заборава прошлости водимо у будућност, у вечно сећање.“      

Милан Матијевић, заменик председника Удружења поменувши страдање великог броја цивила током Другог светског рата, подсетио је и на то како је безазлена дечја игра у ослобођеној земљи знала да се заврши кобно.

„Током рата расејана су многа експлозивна средства која су дошла у руке деце и младих људи у граду и на селу и велики број њих је рањен. Остале су тешке и кобне последице. Данас ми чувамо успомену на све те цивилне жртве и све жртве Другог светског рата. Нажалост, и у НАТО бомбардовању је било цивилних жртава, од којих и троје малолетне деце. Ми смо дужни да негујемо, да опомињемо и да чувамо успомену на све те жртве које су своје животе и своје патње узидали у темеље слободе ове Србије“, рекао је Матијевић.

 Градоначелник града Краљева Драган Јовановић поручио је да ни страдале ни цивилне инвалиде никада не смемо заборавити.

„Њих морамо да се сећамо, не смемо да заборавимо. Ми Срби смо такви да памтимо неке ствари не да бисмо се светили јер, Бог каже освета је моја, већ због будућности, генерација које долазе, морамо извући поуку из свега онога што нас је задесило у ратовима и кроз историју. Надам се да ћемо из овога сви извући велику поуку и да ћемо мудром политиком водити српски народ ка неким бољим и племенитијим временима.

Најискреније желим да захвалим Удружењу цивилних инвалида рата на свему што су урадили, на племенитом и хумном граду. У име града, и, рећи ћу слободно, у име свих грађана, учинићемо све да помогнемо рад овог удружења“, додао је градоначелник Краљева Драган Јовановић.

Венце су, у име града Каљева, положили градоначелник Драган Јовановић, помоћник градоначелника Радомир Јовановић, председник Скупштине града Сретен Јовановић и заменик преедседника Скупштине Томислав Илић.

И делегације Удружења цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање, Удружења учесника ратова 1991-1999. године, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ и Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида Краљева положили су цвеће на хумке.

Парастос су служили свештеници Епархије жичке.
  
  
 
 

Print Friendly, PDF & Email