Град Краљево је, захваљујући својој омладини, још од периода након Другог светског рата, био препознатљив на акцијашкој карти – почев од сече дрва на Гочу за огрев становника, по чувеним жичким бригадама, након тога по Омладинској радној акцији „Ибар“, која је трајала читаву деценију, а иза које је остала пошумљена Ибарска долина… Тако је и данас, сведоче стари, али и нови акцијаши, окупљени у нашем граду на Осмом сабору акцијаша и волонтера Србије на дан посвећен акцијашима – 1. април.

Како истиче један од покретача обнављања омладинских радних акција на територији града Краљева, Сретен Јовановић, председник Скупштине акцијаша волонтера Србије, који је учествовао на једанаест радних акција и шест пута био командант бригаде, Kраљево је први град на простору бивше Југославије који је вратио омладинске радне акције.

Циљ омладинских радних акција, насталих у току НОБ-а, а нарочито популарних након завршетка Другог светског рата, био је да обнове и изграде привреду, инфраструктуру, научне, спортске, културне и забавне објекте у Југославији. Милиони омладинаца градили су ауто-путеве, пруге, фабрике, чак и читаве градове. Као дан Омладинских радних акција у СФРЈ се обележавао 1. април, дан када су 1946. године почеле припреме за организовање изградње пруге Брчко-Бановићи.

Јовановић је подсетио на неке радне акције, од којих је прошло и по седам-осам деценија… „Жетва у Саничкој долини“, градњa пруга Брчко-Бановићи и Шамац-Сарајево, изградњa Ваљаонице бакра у Севојну, изградњa хидроцентрале на Власини, Фабрикe каблова у Јагодини, пругe Никшић-Титоград, хидроцентралe Јабланица у Босни, зеленoг појаса Ђердапа…

Учесници Осмог сабора су из градова широм Србије, неки су били команданти великих радних акција као што су Београд-Бар, ауто-пут, Морава…

„Док смо живи, неговаћемо ту традицију, покушаћемо да пренесемо на млађе генерације, јер ово је део наше историје. Морамо познавати, неговати, обележавати оно што је иза нас да бисмо имали будућност, која зна да има добре и чврсте темеље“, поручио је Сретен Јовановић истичући да су радне акције организоване у Краљеву пре неколико година највише личиле на некадашње – трајале су по 15 дана, учествовао је велики број омладине, али и велики број бивших акцијаша, ветерана.

Краљево је први град који је великим учешћем и ангажовањем нових генерација организовао окупљање и радно ангажовање младих 2014, 2015. и 2016. године, под слоганом „ОРА није фора“.

Председник Удружења „Омладинска радна акција“, организатор и командант на претходне три акције, Милена Рашић, истакла је да су акцијаши јако пуно урадили и допринели за наш град

„Радили смо на пошумљавању Столова, чишћењу водотокова другог реда који су правили јако велике проблеме у поплавама. Кад год имамо слободно време, користимо га за уређење паркова, дечјих вртића… Ситуација са корона вирусом нас је омела у организовању акција, али надамо се да ћемо ове године имати прилику да се окупимо. Ове године радимо на пројекту обнављања Долине јоргована“, каже председница Удружења које броји седамдесетак чланова, честитајући акцијашима 1. април уз слоган „ОРА није фора“.

Учеснике Сабора је, у име Града Краљева, на пријему у Свечаној сали Градске управе града Краљева, поздравио заменик градоначелника Краљева Вукман Ракочевић. Уз честитке акцијашима поводом њиховог дана, Ракочевић је поручио да ће у граду Краљеву увек имати подршку и захвалност за оно што су урадили, у шта су уложили време, ентузијазам, младост, енергију…

Учесници Осмог сабора акцијаша и волонтера Србије су, у „Борићима“, засадили 32 стабла белог бора, изабравши толико садница јер су прошле 32 године од последњих великих омладинских радних акција.

Print Friendly, PDF & Email