Свечаном седницом у Свечаној сали Градске управе града Краљева и полагањем венаца крај спомен-плоче, на згради некадашњег Ватрогасног дома, Добровољно ватрогасно друштво Краљево обележило је свој и Дан добровољних ватрогасаца Србије – 27. септембар.

Програм свечане седнице почео је химном „Боже правде“ у извођењу Ватрогасног оркестра „27. септембар“, а након поздравне речи председника Добровољног ватрогасног друштва Краљево Милутина Вукосављевића, потпредседник проф. Милоје Бајчетић говорио је о активностима друштва у претходној години.

Добровољно ватрогасно друштво Краљево је за успешну сарадњу, а поводом обележавања свог дана, доделило плакету Граду Краљеву односно Градској управи града Краљева, Добровољном ватрогасном савезу Србије, Министарству унутрашњих послова – Сектору за ванредне ситуације, Ватрогасном савезу града Ниша и града Београда, као и добровољним ватрогасним друштвима Смедерева, Ужица и Рашке.

Заменик градоначелника града Краљева Вукман Ракочевић уручио је, у име Добровољног ватрогасног друштва Краљево, плакете и признања Гасилској звези града Марибора, председнику Ватрогасног савеза Марибора Славку Крамбергеру, Слободану Стојановићу, Јожеу Жохару, Андреју Шауперлу и Себастијану Соршеку.

Венце крај спомен-плоче на којој, поред имена оних који су погинули јуначком смрћу из Краљева и околине у Другом светском рату, стоји и: „Са овог места, 27. септембра 1941. године, по задатку Партије, чланови блех музике Добровољног ватрогасног друштва из Краљева пошли су и пробили се из окупираног града и ушли у састав краљевачког НОР одреда ‘Јово Курсула’…“, положили су представници и ветерани Добровољног ватрогасног друштва Краљево и Гасилске звезе Марибора, а у име града Краљева, пошту су одали заменик градоначелника града Краљева Вукман Ракочевић и помоћник градоначелника Марко Матовић.

Председник Ватрогасног савеза Марибора – Гасилске звезе, члан Ватрогасног савеза Словеније, Славко Крамбергер истакао је да је велика част што се ове године обележава и 40 година нераскидивог пријатељства наших народа и успешне сарадње са краљевачким колегама.

Уредник часописа „Краљевачки ватрогасац“, краљевачки хорничар Милан Матијевић, подсетио је на један од највећих подухвата краљевачких ватрогасаца и Ватрогасног оркестра у току немачке окупације нашег града, који се одиграо 27. септембра.

Како је истакао потпредседник Добровољног ватрогасног друштва Краљево Милоје Бајчетић, краљевачко ватрогасно друштво једно је од најбољих у Србији. Поред оформљених чак седам ватрогасних друштава у месним заједницама, има и добровољну ватрогасну јединицу са 30 чланова, па је и по броју чланова једно од највећих у нашој земљи, а све јединице су комплетно опремљена.

Print Friendly, PDF & Email