Дан добровољних ватрогасаца Србије, традиционално je обележен и ове године, широм државе, а у нашем граду је, у знак сећања на храбре краљевачке ватрогасце, 27. септембра, обележен и Дан Добровољног ватрогасног друштва Краљево.

Захвалност за херојске подвиге и сећање на један од највећих подухвата краљевачких ватрогасаца и Ватрогасног оркестра у току немачке окупације нашег града обележени су Свечаном седницом Скупштине Добровољног ватрогасног друштва и полагањем венаца на згради некадашњег Ватрогасног дома.

Венце крај спомен-плоче са именима оних који су погинули јуначком смрћу из Краљева и околине у Другом светском рату, положили су представници и ветерани Добровољног ватрогасног друштва Краљево и Гасилске звезе Марибора, а у име града Краљева, пошту је одао члан Градског већа  града Краљева Владан Вранић.

Према речима познатог краљевачког хорничара и уредника часописа „Краљевачки ватрогасац“ Милана Матијевића, на данашњи дан пре 81 годину храбри краљевачки ватрогасци пробили су се кроз окупирано Краљево до слободне територије, избегавши све немачке бункере, патроле и замке.

„После рата ватрогаство се релативно брзо развијало. Имали смо врло развијене ватрогасне јединице и у великим колективима као што у били Магнохром д.о.о, Фабрика вагона а.д. Краљево, Стари Јасен а.д. Краљево. Нажалост, привредна транзиција је то упропастила и морали смо да почнемо из почетка“, подсетио је Матијевић, који је био председник краљевачког Добровољног ватрогасног друштва у два мандата.

Како је истакао потпредседник Добровољног ватрогасног друштва Краљево Милоје Бајчетић, краљевачко ватрогасно друштво једно је од најпознатијих и најбољих у Србији.

„Оформљена су бројна ватрогасна друштва на сеоским подручјима широм нашег града. Учествовали смо на гашењу шумских пожара на целој територији  Краљева, а посебно је било активно ДВД Студеница на чијој територији се дешавао највећи број шумских пожара који су успешно и брзо угашени. Такође, радимо са ученицима основних школа које, кроз квизове знања, упознајемо са ватрогаством. Велики број Краљевчанки окупља се у женској ватрогасној секцији које успешно реализује бројне пројекте и активности. Градимо водозахвате на подручјима где нема довољно воде, као што су Столови и Гоч, како би ватрогасци имали приступ води за гашење почетних шумских пожара које је најбитније угасити пре него што се разбуктају“, поручио је Бајчетић приликом говора о активностима друштва у претходној години.

Ватрогасни оркестар „27. септембар“ прославио је данас 81 годину постојања, а пре више од девет деценија настало је ватрогаство у Краљеву. Пријатељство између ватрогасаца града Марибора и града Краљева је на данашњи дан, пре 41 годину, ојачано братимљењем, а женска ватрогасна секција Добровољног ватрогасног друштва Краљево обележила је шест година успешног рада.

Print Friendly, PDF & Email