Поводом 70. годишњице почетка борбе народа у Србији против фашистичког окупатора у Другом светском рату данас су  у дворишту Шумарске школе на споменику Палим борцима 2. Чибуковачке чете положени венци и одата пошта минутом ћутања.
Венце су положили Сретен Јовановић, заменик председника Скупштине града Краљева и Милун Јовановић, помоћник градоначелника за социјална питања, представници Социјалистичке партије Србије и потомци погинулих бораца.
Пре 70 година Жикица Јовановић Шпанац, борац локалног партизанског одреда, почео је оружану борбу под вођством Комунистичке партије Југославије, а тај догађај прихваћен је касније као почетак устанка у Србији.
Јовановић је 7. јула 1941. у Белој Цркви на локалном традиционалном ивандањском сеоском вашару убио двојицу припадника жандармерије – Миленка Браковића и Богдана Лончара, који је био избеглица из ондашње НДХ. Политбиро Централног комитета КПЈ донео је претходно у Београду 4. јула одлуку о оружаном отпору против немачких окупатора.
 Поједини историчари сматрају да би дан устанка требало да буде 28. септембар, јер је тога дана 1941. године ослобођен први град у окупираној Србији Горњи Милановац, који су заједно ослободили четници и партизани.
Дан устанка се до 2000. обележавао као државни празник, а његово празновање укинуто је наредне године, када је донет Закон о државним и другим празницима.
 
 

Print Friendly, PDF & Email