Трећу годину заредом, град Краљево је обележио Дан примирја у Првом светском рату. На Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године делегација града, са градоначелником Томиславом Илићем на челу, положила је венац. Цвеће су положили и представници Рашког управног округа, Војске, Полиције, бројних удружења.

            Градоначелник Краљева је подсетио на немерљив допринос нашег града и суграђана у Првом светском рату. Он је истакао да сећањем на славне претке и одавањем поште показујемо да поштујемо традицију.

            Краљево је сачекало ослобођење са преполовљеним бројем становника. Од 5.000 становника, колико је било уочи рата, у једном тренутку је имало чак 100.000, због бројних избеглица, Владе која је боравила у нашем граду, трезора Банке Србије. Крај рата је сачекало са 2.300-2.500 становника.

Према речима Милана Матијевића, председника Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“, Краљево са поносом обележава овај датум јер је он представљао за Краљево почетак једне нове ере. Како наводи, нова влада у новоформираној држави изабрала је Краљево да буде индустријски центар.  

Дан примирја у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији и обележава се 11. новембра. На тај дан, 1918. године, у специјалном железничком вагону мајора Фердинанда Фоша у француском граду Компијену силе Антанте потписале су примирје са Немачком, чиме је окончан Први светски рат.

Главни мотив за амблем празника, који се носи на реверу у седмици која претходи празнику, јесте цвет Наталијина рамонда. То је биљка која расте углавном на истоку Србије, али и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан. Његова симболика је вишеструка. Назван је по краљици Наталији Обреновић и познат као цвет Феникс – чак и када се потпуно осуши, ако се залије, може оживети, као што је из пепела Првог светског рата васкрсла српска држава. На амблему је и мотив траке Албанске споменице – медаље за спомен на повлачење српске војске која је претходила победи у Првом светском рату.

 

 

 Отворена улица "IV краљвачки батаљон" за саобраћај  

 

Реконструисана Улица IV краљевачки батаљон на Кеју пуштена је у саобраћај 10. новембра. Грађани су, како је истакао и градоначелник града Краљева Томислав Илић, приликом обиласка улице која је опет у функцији, добили једно прелепо шеталиште. С обзиром на то да реализацојом пројекта реконструкције улице у овом кораку није било предиђено постављање нових клупа и канти за смеће, већ у наредном, градоначелник је потврдио да уређивање није завршено.

„Изградња ове улице биће настављена. Надам се да ћемо и у наредној години наставити са реконструкцијом улица у граду“, изјавио је Илић.    

Вредност изведених радова је 46 милиона. Извођач је био ЈКП „Путеви“ Краљево. Саобраћајна површина је ужа него што је била, коловоз је сведен са седам на шест метара због смањења брзине, а проширена је и комплетна пешачка површина, где је уведена и бициклистичка стаза. Улица је дуга 460 метара. Како истиче директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево Ненад Нерић, ово представља наставак радова започетих пре две године на реконструкцији Чика Љубине улице. Формиран је један шетачки прстен који иде Чика Љубином улицом кроз парк, на „Главчића мост“, па саобраћајницом на бедем са рибничке стране, преко моста на Ибру, па Кејом опет до парка.

„Дирекција има готових пројеката који чекају реализацију. Отприлике смо сви опредељени да се крене у реконструкцију Улице октобарских жртава, која је најнеуређенија улица у овом делу града. Израђени су или је у току израда пројеката за неке друге улице у приградским насељима“, рекао је Нерић.

 

 Print Friendly, PDF & Email