Полагањем венаца на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине oд 1912. до 1918. године на Тргу српских ратника, у пратњи Ватрогасног оркестра „27. септембар”, делегације Града, Рашког округа, Војске, Полиције и бројна борачка удружења обележила су Дан пробоја Солунског фронта – 15. септембар.

Помоћник градоначелника града Краљева Милош Милишић истакао је да и данас, у савременом добу, у тешким искушењима за Србију, морамо се борити и живети мудро.

„Данас обележавамо и Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Велика су искушења у овом времену и ако не будемо имали братско разумевање, јединство у остваривању интереса народа и држава, стаћемо сви под једну шљиву. Али, сигуран сам, стаћемо и под један барјак и то ће Србију извући из ових тешких искушења и, сигуран, сам бићемо победници”, истакао је Милишић.

Представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула” у знак сећања на овај историјски датум направили су, око Споменика српским ратницима палим за слободу отаџбине oд 1912. до 1918. године, малу изложбу фотографија свих споменика, спомен-обележја, спомен-чесми и обелиска нашим ратницима из доба Првог светског рата.

„Подсетили смо се данас на наше ратнике који су живот узидали у слободу Србије”, истакао је председник Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула” Милан Матијевић, па појаснио како је 15. септембра, пре сто три године, након двадесетчетворочасовних припрема плотуна и артиљерије, пробијен Солунски фронт.

Print Friendly, PDF & Email