Школска управа Краљево уприличила је свечаност поводом обележавања Дана просветних радника, на којој су уручене захвалнице школама и појединцима који су се истакли у раду и дали допринос образовању.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић поздравио је руководиоца Школске управе, а директорима, професорима, наставницима и учитељима краљевачких, али и школа из Врњачке Бање и Рашке, који годинама предано раде на образовању наше деце, честитао њихов дан.

„Просветни радници нису само људи који својим ученицима, малим и великим, преносе знање. То су људи који децу уче и другим животним вредностима. Сви ми памтимо своје прве учитеље, који су нам били други очеви и мајке, који су нас учили не само словима, пуким историјским чињеницама,  математичким и физичким формулама, него су нас учили какви људи треба да будемо и како да се боримо у тешким животним ситуацијама“, рекао је Терзић, па додао да посао наставника није лак, јер поред времена које проводе на часовима, просветни радници обављају и припреме за час, константно се усваршавају и надограђују своје знање.

Градоначелник је истакао да се одлична сарадња Града и Школске управе огледа у све бољим резултатима који се мере бројним заједничким пројектима и успесима краљевачких основних и средњих школа.

Терзић је подсетио да су ученици ОШ „Свети Сава“ у Рибници, 1. септембра ове године, кренули у потпуно нову школску зграду у коју је држава, преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, уложила чак 450.000.000 динара, а ОШ „Вук Караџић“ биће енергетски санирана и реконструисана средствима Министарства рударства и енергетике и већ наредне године њихови ђаци ће кренути у реновирану зграду. Поред тога, извршена је реконструкција зграде краљевачке Гимназије и Економско-трговинске школе, у шта је Министарство просвете, науке и технолошког развоја уложило 7.000.000, а Град додатних 5.000.000 динара. Завршена је реконструкција зграде Електросаобраћајно техничке школе „Никола Тесла“ чија вредност радова је 19.000.000 динара, а ради се о средствима које је обезбедило Министарство рударства и енергетике. Машинско техничка школа „14.октобар“ има зграду која је у потпуности реконструисана, а вредност радова износи читавих 60.000.000 динара.

Говорећи о успесима награђених – основним школама „IV краљевачки батаљон“ и „Јово Курсула“, Машинско техничкој школи „14. октобар“, Медицинској школи и вероучитељу Милану Милутиновићу, који су својим залагањима, упорношћу и преданим радом дали значајан допринос образовању, градоначелник Краљева је поручио:

„Надам се да ће се ова успешна сарадња министарстава, Града Краљева и Школске управе Краљево наставити и у будућности, као и да ћемо у наредним годинама моћи да се подичимо новим успесима наших основних и средњих школа, као и нашим просветарима.“

Руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић истакла је да, славећи дан рођења великог реформатора српског језика и културе Вука Стефановића Караџића, треба да се подсетимо колико је значајна улога просветних радника.

„Обележавањем Дана просветних радника желимо да промовишемо рад наших наставника, учитеља, васпитача и да покажемо колико је битан овај посао. Са задовољством желимо да искажемо захвалност свим просветним радницима који својим залагањем и радом доказују колико је часно бавити се овим послом. Искористићемо прилику да се захвалимо оним школама и појединцима који су постигли запажене резултате у протеклој школској години, не само на нивоу школе, него су својим радом допринели промовисању нашег града“, појаснила је Бојана Маринковић, па истакла:

„Хвала колегама који своју дужност обављају на високом нивоу, одговорно и са високом свешћу јер они нису само водичи ка знању већ и узори за цео живот.“

Руководилац Школске управе Краљево уручила је захвалницу Основној школи „IV краљевачки батаљон“ из Краљева за организацију републичког такмичења из физике и математике који су први пут организовани у неком граду из унутрашњости, као и за бројне награде на републичким и међународним такмичењима и за добијен статус Еко школе чиме је постала прва основне школа  у Краљеву са овим статусом.

Основна школа „Јово Курсула“ добила је захвалницу за успешну организацију Скенинг центра, који је оформило Министарство просвете уз подршку Града Краљева, са циљем ефикаснијег прегледања радова ученика на завршном испиту за ученике основних школа. Центар  је успешно, безбедно и информатички поуздано функционисао током последња два завршна испита школских 2020/21. и 2021/22. школске године и у њему су скенирани завршни тестови основаца из 4 округа: Расинског, Рашког, Моравичког и Златиборског округа.

Захвалницу је добила и краљевачка Медицинска школа за успешно оформљен кол центар у току пандемије, на иницијативу Градског штаба за ванредне ситуације, као и oрганизацију хуманитарних активности и изузетан успех

ученика четврте године који су остварили најбољи резултат од свих средњих стручних школа и гимназија приликом пријемног испита на Медицинском факултету Универзитета у Београду.

Машинско техничкој школи „14. Октобар“ руководилац Школске управе захвалила је за успешан развој дуалног образовања, где се четвртина укупног броја ученика образује по дуалном моделу наставе.

Школска управа Краљево захвалницу је доделила вероучитељу Милану Милутиновићу за изванредне уметничке поставке поводом верских празника, историјских јубилеја и учествовања на многим смотрама ученичког стваралаштва у земљи и Европи.

Кратак пригодни програм, којим је употпуњено свечано уручење захвалница, извели су ђаци краљевачке Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

Print Friendly, PDF & Email