„Примајући са највећим задовољством молбу Карановчана да име „Карановац" другим заменим, наређујемо, да се у спомен нашег доласка у Њихову варош „Карановац" у будуће назива „Краљево” – својом руком исписао је решење краљ Милан Први Обреновић 19. априла 1882. године, услишивши молбу представништва општине Карановац, предвођеног председником општине Јованом Новаковићем, да им место, зато што му је име турско, друкчије назове.
Тако се, пре 132 године,
молби својих милих Карановчана одазвао са не мањом љубављу према њима, са не мањим родољубљем према отаџбини својој” краљ доневши указ о промени имена.
Априла 2014. године, с
вечаном академијом, као централним догађајем, град Краљево обележио је још један свој имендан.
Бројне госте у свечаној сали Градске управе града Краљева, након химне „Боже правде“, коју је извео Градски хор „Црвчанин“, поздравио је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић. Осврнувши се на историју града из тог периода и честитавши празник свим Краљевчанима, он је изнео и  једну идеју.
„Данас, овде, пред Вама, и овим поводом, ја желим да иницирам идеју да је крајње време да наше локалне, образовне, културне и уметничке иснституције приступе изради документа о знаменитим Краљевчанима из свих области људског стваралаштва, посебно оних неправедно заборављених из нашег пословичног немара или, пак, других, пре свега, мислим идеолошких разлога. Такав један, назваћу попис-катастар, знаменитих људи – стваралаца дугујемо будућим поколењима. То би био наш најбољи допринос обележавању не тако далеког 140. рођендана“, поручио је председник Скупштине града.

Поводом имендана града, беседио је историчар Драган Драшковић, директор Народног музеја Краљево, који је госте провео кроз читав низ догађаја везаних за овај значајан чин и важан догађај за прошлост Краљева – промену назива у краљевско име.
Речима „Данас обележја града – грб и застава са седам круна (од 1997), и Дан града 7. октобар – Краљевдан (од 1998), са именом Краљево, чине заокружену и јединствену причу о краљевском Краљеву. Надам се да ће тако бити и убудуће“, изразио је надања свих Краљевчана беседничар Драган Драшковић.

У уметничком делу програма, глумац Миломир Недељковић казивао је стихове краљевачких песника – „Једно столеће Краљева“ Верослава Стефановића и „Како се градила Жича“ Милана Ђокића. Градски хор „Црвчанин“ представио се мини-концертом отпевавши песме „Магдо, Магдо“, „Српкиња“, „Креће се лађа француска“, „Март, април, мај“, „Тихо, ноћи“.
Обележавање имендана гр
ада, пре десетак година, иницирало је Завичајно друштво Краљево“, које 19. април слави и као Дан Завичајног друштва. У припреми програма и реализацији, и ове године, учествовао је и град Краљево, као и градске институције културе.  

 
 
 

 

 

         

 

         

Print Friendly, PDF & Email