Поводом 1. марта, Светског дана цивилне заштите, који се организује у целом свету, Одељење за ванредне ситуацију, у име Сектора за ванредне ситуације, и град Краљево, организовали су пригодну свечаност.

Цивилна заштита је 1955. године образована у Србији, и од тада прати развој и организацију државе, прилагођавајући рад развоју друштвених промена тражећи концепт који ће у потпуности одговарати потребама, условима, могућностима и капацитетима територијалне организације државе. Генерална скупштина УН одредила је 1. март као Светски дан цивилне заштите у знак сећања на време када је 1972. године почела да ради Међународна организација за цивилну заштиту са седиштем у Женеви.

Обележавање овог датума има за циљ да се укаже на виталан значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих типова несрећа и катастрофа и суочавања са њима. Цивилна заштита представља организован одговор државе на опасности које угрожавају становништво, материјална добра и животну средину у случају такве ванредне ситуације која превазилази могућности редовног деловања надлежних органа.

„Пре неколико година држава преко МУП-а – Сектора за ванредне ситуације, поново успоставља систем цивилне заштите и до сада смо успели да образујемо специјалистичке јединице цивилне заштите. Локалне самоуправе су образовале тзв. јединице радне обавезе или јединице опште намене цивилне заштите, које ће бити ангажоване за све активности које могу да раде необучена и неопремљена лица, а специјализоване јединице ће бити додатна снага спасиоцима, ватрогасцима, полицији, војсци, који су иначе професионални састави ангажовани за заштиту и спасавање. На подручју Рашког округа можемо бити задовољни јер смо образовали свих девет јединица, колико је и планирано. Попунили смо сто одсто капацитета, три јединице смо обучили и очекујемо ових дана да стигне опрема. Првих 1.000 комплета опреме планирано је за наше две јединице – за јединицу за заштиту од пожара и прву медицинску помоћ. Мислим да ћемо око 1. маја имати промоцију првих састава – око 1.000 припадника у Србији, где ћемо приказати цивилну заштиту у пуном саставу, у униформи, са опремом и осталим средствима која им припадају“, рекао је начелник Одељења за ванредне ситуације Радоица Кочовић.

Како је истакао градоначелник града Краљева Томислав Илић, цивилна заштита је врло важна област.         

„Неспорно је да цивилна заштита мора имати већи значај у систему заштите и спасавања грађана наше земље, и да наше друштво мора улагати много више снагa и средстава како би се формирале добро опремљене и обучене специјализоване јединице цивилне заштите. Цивилна заштита у нашој земљи поново добија на значају и интензивно се ради на њеном јачању и враћању угледа како би се успоставио правовремени и ефикаснији одговор друштва на изазове и ризике којима смо као држава изложени.

Претходне године смо имали катастрофалне поплаве, не само у Краљеву, већ у целој Србији, и показало се да је цивилна заштита веома значајна. Ми ћемо свакако унапређивати ову област. Град Краљево има одељење за ванредне ситуације и имамо у плану да урадимо све што је неопходно за унапређење цивилне заштите и да у томе ангажујемо све месне заједнице на територији града Краљева“, рекао је градоначелник Илић.

Краћом презентацијом начелник Одељења за ванредне ситуације Краљево Радоица Кочовић представио је достигнути ниво, структуру и организацију цивилне заштите односно специјалитованих јединица заштите и спасавања које се образују у Републици Србији односно на нивоу Одељења за ванредне ситуације Краљево, локалних самоуправа и шта је посебно урађено до сада.

            Сумирајући резултате из протекле године, за нарочите успехе у области заштите и спасавања, нарочито у периоду мајских поплава, а поводом обележавања 1. марта, Светског дана цивилне заштите, Министарство унутрашњих послова, Сектор за ванредне ситуације, доделио је захвалнице – Команди 2. бригаде Копнене војске, ЈКП „Путеви“ Краљево, председнику општине Врњачка Бања, Дому здравља Краљево, помоћнику градоначелника града Краљева Новици Гаговићу и Мирку Коматини, запосленом у Одељењу за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева. Признања је уручио начелник Рашког управног округа Небојша Симовић. 

 

 Print Friendly, PDF & Email