Светски да цивилне заштите, 1. март, град Краљевo и Одељење за ванредне ситуације свечано су обележили у петак, 28. фебруара 2014. године.
   
Обележавање овог дана од великог је значаја за подизање нивоа свести о значају припремљености грађана и њиховом познавању безбедносних и заштитних мера у случају елементарних непогода, техничко-технолошких несрећа и других катастрофа.
         Како је један од циљева обележавања
1. марта, Светског дана цивилне заштите, сумирање резултата из протекле године у области заштите и спасавања и указивање признања онима који су уложили огроман напор како би се позитивни прописи из области заштите и спасавања применили и спровели, посебно који су чинили све на превентиви, Mинистарстство унутрашњих послова Републике Србије, Сектор за ванредне ситуације, за изузетне резултате у области цивилне заштите и унапређења заштите и спасавања у 2013. години доделили су захвалнице. Признања је уручио градоначелник града Краљева Драган Јовановић, који је најпре, у име града, примио захвалницу.
      Град Краљево
је, како је образложено, захвалницу добио јер је обезбедио финансијска средства и помогао санирању просторија ватрогасног дома у Краљеву, оштећеног у земљотресу, у циљу стварања добрих услова за рад и функционисање ватрогасно спасилачког батаљона, учествовао у свим акцијама превентивног деловања на спречавању појаве ванредних догађаја и дао велики допринос у предузимању превентивних мера заштите људи и мовине.
            „Велико ми је задовољство што град Краљево данас добија захвалницу за све што је учинио у спасавању људи и добара и на пољу цивилне заштите. Ми као друштво, као држава, морамо бити спремни на све изазове који су пред нама. Град Краљево предузима активности на том пољу – опсежно, темељно. На Рудном смо отворили и Центар за обуку прип цивилне заштите. Радићемо и даље на едукацији младих, на побољшању услова за специјалне јединице цивилне заштите. Свима захаваљујем на свему што су учинили на спасавању људи и добара и што су одговорили на све изазове које смо до сада имали. Наша земља је некада имала цивилну заштиту коју су копирале земље у свету. Сада покушавамо да то оживимо, обновимо“, рекао је градоначелник града Краљева Драган Јовановић, који је, поздрављајући госте, нарочито поменуо
припаднике специјализованих јединица цивилне заштите тј.вод за заштиту од пожара који је прошле године успепшно завршио обуку.
           Поред града Краљева, захвалнице су добили и п
редседник општине Рашка Јован Чорбић, Црвени крст Краљево, ЈКП Чистоћа“ Краљево и председник хуманитарне организације „Љуби ближњега свога“ Драгиша Армуш.
             Према речима Радоице Кочовића, начелника
Одељења за ванредне ситуације у Краљеву, на подручју ове зоне одговорности било је изузетних изазова у протеклом периоду.
          „Ако изузмемо 2013. годину, од 2010. сваке године смо имали проглашење ванредне ситуације. Мислим да смо као Сектор за ванредне ситуације, али и као и локалне самоуправе – Краљева, Рашке и Врњачке Бање, максимално учинили да недаће сведемо на минимум када је штета у питању и да заштитимо грађане“, изјавио је Кочовић.

           Како је истакао,
јединица опште намене, које образује град, на територији Рашког управног округа, има 172 са 4.505 чланова. У оквиру овог сектора делује и 27 специјализованих јединица на овом подручју од који је једна на територији града Краљева. Тежиште активности у прошлој години било је на обуци али и на материјално-техничком опремању.
      Свечаној седници у свечаној сали Градске управе града Краљева присуствовали су представници града Краљева, Рашког управног округа, Војске, Полиције, суседних градова, Министарства одбране, Градског штаба за ванредне ситуације, добровољног ватрогасног друштва, прип
адници специјализоване јединице цивилне заштите и други. 

 


 
Print Friendly, PDF & Email