У селу Пекчаница, на месту где је услед прошлогодишњих поплава склизнуло око 10 хектара земљишта и део села остао одсечен без пута, у току је друга фаза радова на санирању овог путног правца. У првој фази урађено је 1.620 метара пута, за шта је утрошено око 1,5 милиона динара, а друга фаза, која је започета у августу, у којој је насуто око 850 метара пута са око 800 м3 материјала, биће готова за два-три дана.  

Радове су обишли градоначелник града Краљева Томислав Илић и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, са најближим сарадницима и директорима градских предузећа задужених за реализацију ове активности.

Градоначелник Томислав Илић истакао је да је клизиште санирано уз помоћ Владе РС и залагањем самих мештана.

„Оно што смо обећали кад смо направили обилазни пут, испунили смо, направили смо и ово клизиште. Надам се да ће мештани Роћевића, Лопатнице, Пекчанице бити задовољни – везе сада постоје, разблокирали смо пут, санираћемо још неколико клизишта“, рекао је градоначелник града Краљева приликом обиласка локације.     

            Према речима директора Дирекције за планирање и изградњу Краљево Марице Мијајловић, у овој фази урађени су грубљи радови, пробијено је брдо које је склизнуло на пут, рађена су испитивања. Како је истакла, неопходна је сарадња града и становништва, која ни овога пута није изостала.

            „Средства су са посебне ставке, где нема много новца, на којој се налази новац за хитне интервенције, попут ове, где је била онемогућена комуникација, нормалан живот мештана. Последњом изменом програма уређивања грађевинског земљишта, ребалансом буџета, додата су средства“, рекла је Мијајловићева.

У име мештана, свима који су допринели да ови радови буду изведени захвалио је проф. др Милутин Ђорђевић, који је рођен у Пекчаници и, иако више не живи ту, често је у свом родном месту. Како је истакао, долази време у којем морамо водити рачуна о малим људима, бавити се животним стварима и помоћи да људи који живе на селу, ту и остану.

Након обиласка ових радова, представници града Краљева и Рашког управног округа обишли су и управо завршене радове на асфалтирању дела пута у Прогорелици. Према речима директора ЈКП „Путеви“ Милоша Гољића, радови су изведени у оквиру програма асфалтирање путева ван генералног урбанистичког плана, у оквиру кога су урађена 22 путна правца, а још два би требало следеће седмице. Радови на 30 путних праваца у границама генералног урбанистичког плана, за шта је предвиђено око 24 милиона динара, требало би да почну од уторка, а рок за завршетак је 30. новембар.

Заменик градоначелника Милун Јовановић изјавио је да су радови на овом делу пута од око 180 метара дужине и 2,75 метара ширине тек почетак активности града на реализовању оваквих и сличних пројеката, водоснабдевања и инфраструктуре и др.

 „Трудили смо се да последице поплава и клизишта санирамо колико смо могли у складу са скромним средствима буџета. Кренула је израда пројеката и надам се завршетку мостова у Гледићу, јуче је расписан јавни тендер за радове на бедему у Грдици, 1. новембра креће чишћење реке Рибнице, започета су два моста – у Мусиној Реци и Лопатници“, осврнуо се начелник РУО Небојша Симовић на део онога што је урађено у последње време на територији града. Он је напоменуо да има још завршених путева и пројеката и изразио наду да ће пре зиме сви правци и инфраструктура бити оспособљени за нормалан живот мештана села на територији града Краљева.
            

 

Print Friendly, PDF & Email