Са циљем да подигну свест људи о значају задужбинарства са почетка 20. века, локална самоуправа и Фондација „Солидарност Србија" покренуле су акцију да објекат „Задужбина", који припада Фонду „Анђелко и Татија Савић", приведу оригиналној намени. У тестаменту некадашњег краљевачког богаташа и добротвора из 1924. године наведено је да он објекат на углу садашњих улица Милоша Великог и Хајдук Вељкове оставља сиромашној школској омладини и изнемоглима.
„Наша идеја је да помогнемо да „Задужбина" више не буде стара и оронула, већ да постане простор за понос. Намера нам је да крајем априла или почетком маја организујемо концерт на којем би била прикупљена иницијална средства за обнављање и реконструкцију овог објекта", прецизирао је идеју Фондације „Солидарност Србија" њен директор Владимир Илић.
Предлог Фондације је и да се, у договору са локалном самоуправом, део простора адаптира и искористи за неколико соба које би, током школовања, користила сиромашна и деца без родитељског старања. Према речима градоначелника Драгана Јовановића, у оквиру овог пројекта била би направљена и Канцеларија за младе која је, како је рекао, више него потребна граду и омладини.
„Град Краљево отвориће посебан наменски рачун на који је могуће уплатити средства. Позивам људе добре воље и оне који су у прилици да помогну у реконструкцији и санацији Задужбине да се јаве у Градску управу или мени као градоначелнику. Наравно, мислим и на привреднике, али и на све оне који овај пројекат препознају као интерес града и грађана Краљева", навео је градоначелник Драган Јовановић.
Фондација „Солидарност Србија" је организација која у Србији управља задужбинама и легатима и учествује у изградњи и опремању објеката за смештај деце без родитељског старања. Основана је 1967. године, а осим већ поменуте делатности помаже и изградњу објеката за старе и болесне, стипендира и помаже школовање деце без родитељског старања и деце из материјално угрожених породица.

Print Friendly, PDF & Email